Radeći na uređenju okućnice vlastitim radnim strojem nepažnjom sam udario u stup koji podržava terasu kuće i oštetio ga te time izazvao nestabilnost balkona zbog čega moram raditi nove stupove. Kuća mi je osigurana od požara i nekih drugih opasnosti, a imam i osiguranje odgovornosti za radni stroj. Imam li pravo od osiguratelja tražiti naknadu troškova popravka?

 

Osiguranje od odgovornosti za štete uzrokovane trećim osobama radnim strojem ne pokriva štetu na vlastitoj imovini vlasnika radnog stroja. Termin sam po sebi objašnjava o čemu se radi: pokrivene su osiguranjem štete koje osiguranik (vlasnik stroja) strojem uzrokuje drugim, stranim osobama. To vrijedi kako za dragovoljno osiguranje od odgovornosti, tako i za obvezna osiguranja od odgovornosti (primjerice, kod obveznog osiguranja motornih vozila).

Međutim, i upravo stoga, osiguratelji, da bi omogućili osiguranicima pokriće rizika oštećenja građevine uslijed udara vlastitog motornog vozila ili stroja, nude pokriće rizika oštećenja građevinskog objekta od udara vlastitog pokretnog radnog stroja u okviru osiguranja zgrada od požara i nekih drugih opasnosti.

Većina osiguranika u uvjetima osiguranja zapazi riječi „osiguranje od požara“, a ne pročita odredbe o pokriću i „drugih rizika“ koji prijete zgradi. Takvi rizici su: eksplozija, pad i udar zračnih letjelica, oluja, tuča, manifestacije i demonstracije, poplave i izvanredne plime, bujice, visoke vode, izlijevanje vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, klizanje tla i odronjavanje zemljišta, snježne lavine, potres. Neki od navedenih rizika su tzv. dodatni rizici, što znači da ih treba posebno ugovoriti i platiti dopunsku premiju). Među te „druge rizike“ spada i navedeno pokriće štete na vlastitoj građevini, a koju uzrokuje vlasnik motornog vozila ili stroja tim vozilom ili strojem.  Tamo gdje je rizik oštećenja zgrade pokriven osiguranjem od odgovornosti (primjerice, kod obveznog osiguranja motornog vozila za štete koje uzrokuje vozač motornog vozila na tuđoj zgradi) naknadu plaća osiguratelj kod kojega taj vozač ima sklopljen ugovor o osiguranju od odgovornosti.