Tri godine sam bila redovan student, prošlu akademsku godinu sam vanredno polagala razliku predmeta. Sad sam opet redovan student diplomskog studija, no otac mi ne želi isplaćivati alimentaciju jer prošlu godinu nisam bila redovan student. Je li mi otac dužan i dalje isplaćivati alimentaciju? 


Obveze uzdržavanja djeteta od strane roditelja propisuje Obiteljski zakon, a koji utvrđuje obvezu roditelja da uzdržava dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

U Vašem slučaju govorite o uplatama uzdržavanja (alimentacije) koje otac odbija izvršiti pa pretpostavljam da se radi o slučaju kada je obveza roditelja na uzdržavanje utvrđena pravomoćnom i ovršnom sudskom odlukom. Temeljem takve sudske odluke Vi imate pravo pokrenuti postupak prisilne naplate dužnih iznosa uzdržavanja od oca, a ukoliko isti smatra da je za određeno razdoblje njegova obveza uzdržavanja prestala ili trebala biti utvrđena u manjem iznosu od one prvotno određene pravomoćnom i ovršnom sudskom odlukom, tada se trebao obratiti sudu da utvrdi njegovu obvezu u smanjenom iznosu ili da utvrdi kako je ista prestala. Nije na strankama da samoinicijativno mijenjaju sudske presude po svom nahođenju.

Ako nema sudske presude kojom bi bila utvrđena obveza uzdržavanja, tada Vi možete kod nadležnog suda pokrenuti postupak u kojemu bi se utvrdila takva obveza oca u konkretnom iznosu, a zastara Vašeg potraživanja za uzdržavanjem od oca zastarijeva u roku od pet godina.

Konkretno bi u Vašem slučaju, ako dođe do sudskih postupaka, bilo potrebno utvrditi što se smatra redovnim i urednim ispunjavanjem obveza studiranja, u skladu s člankom 210. stavak 1. ObZ-a, o čemu postoji i praksa Vrhovnog suda RH u Presudama Rev 228/2003 i Rev 1548/2013 u kojima je Vrhovni sud dao svoje mišljenje što bi predstavljalo uredno i redovno ispunjavanje studijskih obveza. Tako u Presudi Rev 228/2003 VSRH navodi: "Redovito školovanje znači redovito ispunjavanje obveza, tj. polaganje ispita, upisivanje godine, pa makar i samo djelomično, polaganje kolokvija, pristupanje predavanjima, izlaženje na ispite i sl.", a u Presudi Rev 1548/2013 "Prema ocjeni ovog suda, tuženik F. M. prestao je redovito i uredno ispunjavati svoje obveze po isteku akademske godine 2009/2010., kada je nakon tri godine po upisu fakulteta, imao tek završenu jednu godinu studija." Stoga bi se Vaš ritam ispunjavanja obveza na fakultetu, a prema napisanom u Vašem pitanju te primjenom odredbe članka 210. ObZ-a i citiranih Presuda VSRH mogao podvesti pod redovno ispunjavanje obveza u kojem slučaju ne prestaje obveza uzdržavanja od Vašeg oca.