Prije dosta vremena kupili smo kuću u Zagrebu s dva stana koja je bila glasila na mog pokojnog oca. U jednom stanu je živjela obitelj kojoj sam ja nakon izvjesnog vremena dao novac za taj stan da bi se odselili u drugi adekvatan stan. Tada su moj otac i majka bili vlasnici cijele kuće. Nakon smrti mojih roditelja, (prvo je umrla mama, a poslije tata, koji se u međuvremenu ponovno oženio) kuća je ostavinskom raspravom podijeljena na tri dijela – između maćehe, brata i mene. Imam li nekakva prava na dodatni dio s obzirom da sam otplatio stan u kući? Da sam ja taj novac platio poznato je mojoj bivšoj supruzi i bratu. Brat, pokojni otac i bivša supruga smo bili kod odvjetnika i napravili i pisanu potvrdu, ali ja tu potvrdu ne mogu nikako naći.

 

U situaciji u kojoj ste kao nasljednik iza oca sudjelovali u ostavinskom postupku, svoj ste zahtjev prema ostalim nasljednicima trebali postaviti u tom postupku.

Ukoliko smatrate da vam zbog navedene isplate pripada neki dio ostavine (stan u kojem je ranije živjela druga obitelj iz vašeg pitanja), tada ste to trebali istaknuti u ostavinskom postupku iza oca. U skladu s odredbom članka 222. i 224. Zakona o nasljeđivanju, sud bi vas uputio u parnicu, a ostavinski postupak bi se  prekinuo do pravomoćnog okončanja iste, odnosno do pravomoćne sudske odluke pripada li neki dio ostavine isključivo vama ili se dijeli među zakonskim nasljednicima.

Kao dodatnu otegotnu okolnost ističemo i članak 232. stavak 3. Zakona o nasljeđivanju prema kojem je osoba koja je sudjelovala u ostavinskom postupku vezana pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju, glede onog za što je utvrđeno da predstavlja sastav ostavine. Vi ste u postupku sudjelovali.

Ukoliko smatrate da prema ostalim nasljednicima imate neki obveznopravni zahtjev, isplatu iznosa koji ste vi ranije platili za stjecanje vlasništva na stanu, tada se postavlja pitanje kada su te isplate učinjene te da li je to potraživanje u zastari prema ostalim nasljednicima vašeg oca. Maksimalni rok koji bi se eventualno mogao razmatrati, ovisno o okolnostima slučaja koje u vašem pitanju nisu ni navedene, je 10 godina od učinjene isplate.