Otpuštanje je stvar svjesnog odabira da se radije okrenem razumijevanju, negoli osuđivanju i zamjeranju


Ne znam što se s vama dešava kada vas netko uznemiri, ali meni još uvijek zna biti teško otpustiti se kada mi netko učini nešto nažao.

Iznenadi me i dan danas koliko truda treba se riješim gorčine, a sablazni me kada mi se javi misao da vratim milo za drago. Trebam određeni napor da se podsjetim da je otpuštanje, u stvari, rješavanje povrijeđenosti i boli radi nemilog događaja i prestanak patnje.

Donošenje odluke o otpuštanju me, u biti, veseli jer mi ukazuje da ne vidim koristi osjećati bijes, tugu i ogorčenost. Tada mi je, isto tako, jasno da ne vidim smisao u okrivljavanju druge strane ili sebe radi nelagodnog događaja koji se desio u prošlosti.

Otpuštanje je stvar svjesnog odabira da se radije okrenem razumijevanju, negoli osuđivanju i zamjeranju. Da, znam da često nije lako i da možda ne možete zaboraviti, ali ako otpustite i oprostite već ste puno napravili za sebe. Riješili ste se naboja koji razara vaše tijelo i ne da ste sretni.

Dakle, otpuštanje je nešto što radite radi sebe kako ne bi više osjećali negativnost. Kako bi maknuli teret s leđa i oslobodili se prošlosti.

Kada osjećam da mi je netko nanio bol ili učinio nešto nažao puno mi pomaže da odvojim pola sata za sebe, sjednem za radni stol i napišem, BEZ CENZURE, pismo osobi prema kojoj osjećam gorčinu. Svrha ovakvog pisma definitivno nije da ga pošaljem, već da u tančine izrazim koliko me takvo ponašanje povrijedilo, koliko sam ljuta ili tužna radi toga. Da u potpunosti izrazim i izbacim iz sebe bol koju osjećam. Da napišem što se desilo iz moje perspektive.

Nakon toga napišem drugo pismo, ali se sada stavljam u ulogu osobe za koju smatram da me povrijedila. Kao da ona piše pismo meni, iz njene perspektive. Tu mi redovito ispadne da druga strana nikada nije ni imala lošu namjeru i da ni ne sluti koliko me boli nemio događaj.

Često, na kraju oba pisma, napišem da otpuštam i opraštam.


Bit će mi drago da se javite i napišete što ste spoznali te kako je Emocionalno pisanje djelovalo na vas. Kliknite ovdje i podijelite sa mnom vaše iskustvo. 

Srdačan pozdrav od Barbare, Life Coacha za stvaranje harmonične veze