Po struci sam diplomirani logoped s diplomom univ. bacc. logopedije. Mogu li otvoriti privatni logopedski obrt s obzirom na svoju stručnu spremu? Je li u slučaju otvaranja potrebno zaposliti osobu s višom stručnom spremom?
Osim toga, ne planiram se ograničiti isključivo na logopedski kabinet. Nedavno sam proveo analizu tržišta kako bih saznao kakve su prognoze za otvaranje obrta koji se bavi radom s djecom s poteškoćama u razvoju te educira istoimenu djecu.
Moj logopedski kabinet pružat će usluge dijagnostike, procjene, savjetovanja i terapije za djecu i odrasle osobe. Ove usluge uključuju poticanje komunikacijskog i jezično-govornog razvoja kod djece rane dobi, kao i savjetovanje i terapiju za komunikacijske, jezično-govorne i oralno-motoričke poteškoće kod djece predškolske i školske dobi te odraslih osoba. Glavni cilj mog obrta je pružanje logopedske terapije i dijagnostike u području jezično-govornih i komunikacijskih poteškoća kod djece i odraslih.


Obrt može biti jedan od oblika putem kojeg se može obavljati ova gospodarska djelatnost. Obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti na tržištu, koje se mogu obavljati kao proizvodnja, promet ili usluge.

Registracija obrta (logopedskog kabineta) obavlja se pod šifrom 86.90 prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD 2007).

Posebni uvjeti propisani Zakonom o obrtu uključuju:

- odgovarajuću razinu stručnosti za vezane obrte (ispit o stručnoj osposobljenosti, srednja stručna sprema, majstorski ispit),

- posebnu zdravstvenu sposobnost za obrtnička zanimanja za koja je to propisano (npr. građevinske djelatnosti zbog rada na visini),

- povlastice u slučaju obavljanja povlaštenih obrta, koje izdaje nadležno ministarstvo ili drugo državno tijelo (npr. za obavljanje ribolova na moru ili cestovnog prijevoza osoba ili stvari).

Iznimno, osoba koja želi obavljati vezani obrt, a ispunjava opće uvjete, ali ne i poseban uvjet propisane razine stručnosti, može obavljati vezani obrt ako zaposli radnika u punom radnom vremenu koji ispunjava propisane uvjete.

Rad logopeda uređuje i Zakon o zdravstvenoj zaštiti (NN 100/18, 125/19, 147/20, 119/22, 156/22, 33/23).

Mišljenja smo da, uz odgovarajuću stručnu spremu i osposobljenost te zadovoljavanje ostalih potrebnih uvjeta, nema prepreka za otvaranje obrta (logopedskog kabineta). Preporučujemo kontaktiranje Hrvatske obrtničke komore radi dobivanja dodatnih informacija o mogućnostima obavljanja ove djelatnosti i potrebnim koracima za otvaranje obrta.

Postupak otvaranja obrta pokreće se podnošenjem pisanog zahtjeva ispostavi županijskog ureda za gospodarstvo, odnosno ispostavama ureda za gospodarstvo Grada Zagreba, na čijem će području biti sjedište obrta. Svi potrebni obrasci za registraciju obrta dostupni su u ispostavama ureda za gospodarstvo i besplatni su.