Razmišljam o otvaranju mini pržionice kave. Kakav bi poslovni prostor bio prikladan za tu djelatnost i koji su minimalni tehnički uvjeti za to potrebni?
Ovo pitanje je regulirano Pravilnikom o uvjetima koje moraju ispunjavati prostorije za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opće uporabe kao i nizom drugih propisa. Otuda ovdje nije moguće ulaziti u pojedine detalje već pokušati odgovoriti u najkraćim crtama. Tako u odnosu na poslovni prostor proizlazi da njegova veličina i raspored moraju biti takvi da omogućavaju higijensko rukovanje namirnicama te da osiguravaju zaštitu od kontaminacije namirnica, materijala, vode itd.
Visina prostora ne može biti niža od najmanje propisane visine uz osiguranje odgovarajućih mikroklimatskih uvjeta. Podovi trebaju biti od čvrstog i nepropusnog materijala uz mogućnost lakog održavanja i čišćenja, dok stropovi i unutarnja krovna konstrukcija trebaju biti ravnih i glatkih površina i svijetle boje. U prostoru se mora osigurati dovoljna prirodna ili umjetna rasvjeta u skladu s propisanim normama.
Isto tako potrebno je imati dokaz o ispravnosti električnih instalacija od strane ovlaštenog električara, kao i za plinsku instalaciju i trošila ako se plin koristi, zatim o mikroklimatskim uvjetima, mjerama zaštite od požara kao i o drugim pitanjima koja se odnose na ovu djelatnost. Moraju biti poštovana i pravila koja se odnose na uređaje i opremu koja se koristi u djelatnosti. Za sva daljnja pitanja trebate se obratiti nadležnom županijskom uredu za poslove gospodarstva.