Što je sve potrebno za otvaranje obrta za šišanje i uređivanje pasa?

 

Za pokretanje takvog poslovanja najpotrebnija je volja za radom i ljubav prema životinjama. Ako to već imate, a naoružani ste strpljenjem i upornošću ostvarit ćete svaki cilj koji postavite.

Razmislite i o detaljima vaše poduzetničke ideje! Biste li odbili urediti slatkog malog bijelog mačića jer ste se odlučili za uređivanje pasa? Kad već znate koja je četka najbolja za njegu, bi li se mogla kod vas i kupiti? A da održite radionicu kako našamponirati nestašnog ljubimca? Ako poznajete potrebe svojih kupaca tj. njihovih četveronožnih prijatelja, lakše će vas se savjetovati kako tome pristupiti.

Detaljno se raspitajte i savjetujte oko odluke je li za vas pogodnije otvoriti obrt ili poduzeće. Šišanje i uređivanje kućnih ljubimaca je slobodna djelatnost, pa ćete tu odluku donijeti prvenstveno s poreznog aspekta, odnosno ovisno o tome što vam se više isplati.

Ako ste se odlučili na otvaranje obrta, oni se otvaraju u nadležnom odjelu za gospodarstvo Ureda za državnu upravu. Za početak potrebno je unajmiti prostor za obavljanje djelatnosti, ukoliko nemate svoj. Niste u obvezi ishodovati minimalne tehničke uvjete, niti taj prostor mora biti poslovni prostor. Vi ćete sami procjeniti što je to odgovarajuće i koja oprema vam treba.

Prije otvaranja pripremite se za izdavanje računa poštujući propise o fiskalizaciji.

Koristit će vam angažiranje knjigovodstva, ne samo kod otvaranja, već i radi praćenja propisa, obavještavanja Porezne uprave o otvaranju obrta i pripremanju izvještaja prema Poreznoj upravi.