Imam u PBZ banci otvoren "posebni račun za političko djelovanje". Novac s tog računa sam kao gradska vijećnica dužna po Zakonu pravdati računima i izvješćima, inače se plaća velika novčana kazna. Međutim, kako sam bila jamac za kredit koji se nažalost ne plaća, meni su blokirani svi računi, pa i taj. Nezavisna sam lista i novac ide na račun koji glasi na moje ime, ali bi po svemu trebao biti izuzet od blokade i ovrhe. Što moram uraditi kako bi taj posebni račun bio odblokiran?

 

Sredstva koja opisujete u svom pitanju nisu izuzeta od ovrhe u skladu s odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe niti Ovršnog zakona.

Naime, Zakon o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe svojim člankom 2. propisuje financiranje političkih stranaka, tako i nezavisnih zastupnika, a člankom 3. utvrđuje sredstva kojima se isti financiraju iz Državnog proračuna RH, odnosno proračuna jedinica lokalne uprave i samouprave. Članak 4. utvrđuje tko ima pravo na sredstva, a članci 5. i 6. njihovu visinu i način raspoređivanja. Članak 7. propisuje obvezu da se za predmetna sredstva otvore posebni računi, osobito za nezavisne zastupnike. Stavkom 7. istog članka propisano je da u slučaju ovrhe sredstava s posebnog računa za pokriće troškova nezavisnog zastupnika, odnosno člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranog s liste grupe birača učinjenih u privatne svrhe, taj nezavisni zastupnik, odnosno član predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave izabran s liste grupe birača, dužan je vratiti iznos ovršenih sredstava uplatom ovršenog iznosa na opisani poseban račun, najkasnije u roku od 8 dana od dana izvršene ovrhe, odnosno najkasnije do zatvaranja posebnog računa ako je do isteka roka za zatvaranje posebnog računa preostalo manje od 8 dana.

Ovršni zakon štitio bi predmetna sredstva u jednom dijelu, na isti način kao što štiti primanja s osnova plaće, ukoliko je to nezavisnom zastupniku jedina naknada za rad koju ostvaruje.

Stoga, predmetna sredstva nisu zaštićena, osim u slučaju navedene iznimke u jednom dijelu, a kako do ovrhe na istima dolazi u vaše privatne svrhe, proizlazi da biste vi bili dužni ista sredstva naknaditi u navedenom roku. Nepostupanje u skladu s člankom 7. stavak 7. Zakona o financiranju političkih aktivnosti izborne promidžbe isti zakon člankom 43. definira kao prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 30.000,00 do 50.000,00 kn.