Promjene na koži psa koje se javljaju u analnoj, perianalnoj regiji te na korijenu repa vrlo su česte i uobičajeno je da ih odmah povezujemo sa analnim vrećicama. Tako će nam većina vlasnika već pri ulasku u ambulantu sugerirati da je psu potrebno isprazniti analne vrećice i najčešće će biti u pravu. No ponekad samo pražnjenje analki nije dovoljno da se riješi problem jer su uzroci nastanka lezija negdje drugdje.

Upalu analnih vrećica kao i perianalnu fistulu vidjet ćemo odmah pri pregledu. Uz vanjsku inspekciju obavi se i rektalni pregled. Ako je tkivo jako upaljeno ovakav pregled može biti iznimno neugodan pa i bolan. U takvim slučajevima ponekad ćemo ordinirati potrebne lijekove, a pregled obaviti nakon što dođe do smirivanja upale. U ovim slučajevima sam uzrok problema je lociran u analnom području i logično je da se pas liže i gricka baš u toj regiji. U nekim slučajevima će analne vrećice biti sasvim zdrave a na koži u okolici repa ćemo naći ekceme, krastice pa i manje rane. Do ovoga dolazi prvenstveno kod oboljenja koja su praćena svrbežom.

Upravo ovu regiju većina će pasa lako “dohvatiti” sa zubima i češanjem i grickanjem će si pokušati olakšati svrbež. Pri tome može doći do oštećenja kože. Stoga su promjene u analnoj regiji ponekad uzrokovane svrbežom i posljedičnim češanjem kao kod atopije, alergije na buhu, alergije na hranu te cijelog niza autoimunih bolesti kože.

Osim navedenih, promjene upravo na tom dijelu uzrokovat će dermatoza koja nastaje zbog nedostatka cinka te dermatoza koja nastaje uslijed nedostatka vitamina A. Po­sljednjih se godina rijetko srećemo s ovim oboljenjima jer većina pasa jede gotovu, dobro izbalansiranu hranu obogaćenu dostatnom količinom vitamina i minerala, no još uvijek ih viđamo povremeno. Kod ženki je čest uzrok pretjeranog lizanja perianalne regije iscjedak iz spolovila, pa to svakako moramo imati na umu. Ranice na anusu mogu se pojaviti ako je pas imao proljev ili pak otežanu defekaciju najčešće zbog kostiju u prehrani.

U svakom slučaju stalno osvrtanje psa prema repu, sanjkanje po guzi, češkanje, pretjerano lizanje anusa ili spolovila dobar je razlog za posjet veterinaru. Mnoge promjene na koži uočit će i sami vlasnici. Jedan od banalnijih problema koji se javlja kod jako dlakavih štenaca, jest da na anusu dolazi do sljepljivanja stolice s dlakom. Svakako podignite malo rep vašem psiću i pogledajte što se ispod događa. Ponekad je obično kupanje u mlakoj vodi dovoljno za rješavanje problema.Kod dlakavih pasa je njega analne regije nešto zahtjevnija nego u onih kratkodlakih, pa ponekad savjetujem da se dlake u okolici anusa izbriju kako bi se lakše održavala higijena tog područja.