Legenda o zecu potječe iz narodnih običaja, a s Uskrsom su ga prvi puta počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća



U ovom tjednu prije Uskrsa donosim vam vrlo jednostavan recept za peciva u obliku zečića koji će vam uljepšati uskrsni stol, a još više razveseliti najmlađe članove obitelji.



No, jeste li se ikada zapitali zašto je baš zec simbol Uskrsa?

Legenda o zecu potječe iz narodnih običaja, a s Uskrsom su ga prvi puta počeli povezivati Nijemci krajem 17. stoljeća. Legenda kaže kako je božica Eostre, na svom proljetnom festivalu susrela zeca koji joj je darovao pisanicu pronađenu u šumi. Eostre je zauzvrat zecu ponudila smještaj u dvorcu, a jedini zadatak mu je bio darivanje uskrsnih jaja djeci diljem svijeta.

Zec simbolizira i početak proljeća, znak je plodnosti kao i začetka novog života.

Izrada prvih jestivih kunića od tijesta i šećera kao uskrsnih poklona, započela je u Njemačkoj početkom 19. stoljeća. Iz Njemačke su se pisanice koje nosi zec kao simbol Uskrsa proširile po cijelom svijetu.

 

SASTOJCI:

  • 400 g glatkog brašna
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mlake vode
  • 1 jaje
  • 1 žlica krupne soli, maka, sjemenki
  • 2 žlice otopljenog maslaca

 

PRIPREMA:

Zamijesiti tijesto od brašna, kvasca, šećera, soli, ulja i vode. Kada zamijesite glatko tijesto, ostavite ga da se diže oko sat vremena dok se ne udvostruči.

Zagrijati pećnicu na 180°C.

Tijesto premijesiti i podijeliti na 8 jednakih kuglica.

Od svake kuglice otkinuti komadić za rep, ostatak oblikovati u traku dugačku 30-ak centimetara. Traku preklopiti i gornje vrhove zavrnuti da dobijete tijelo zeca. U donji uvrnuti dio utisnuti kuglicu za rep. Ponoviti s preostalim tijestom. 

Peciva položiti na lim za pečenje i staviti da se dižu 5-10 minuta.

Razmutiti jaje, premazati repiće jajetom i posipati ih solju, makom ili sjemenkama.

Pecite zečiće oko 20-25 minuta na 180°C.

Gotova peciva premazati otopljenim maslacem.

 

Dobar tek!