Kupnja stana može biti uzbudljivo, ali i prilično frustrirajuće iskustvo. Svatko tko je prošao taj proces može posvjedočiti o tome. Donosimo vam u kratkim crtama nekoliko osnovnih savjeta koji mogu pomoći da iskustvo kupnje stana bude više uzbudljivo i pozitivno, a manje frustrirajuće i negativno.  Svakako je dobro prije upuštanja u kupnju sjesti, razmisliti i postaviti neke temelje koji će vas voditi kroz cijelu priču.


Odredite budžet i držite ga se

Vrlo je važno da odredite svoj budžet na realnom temelju, odnosno da budete iskreni sami sa sobom po pitanju cijene do koje možete ići.


Provjerite svoje financije

Kako biste odredili optimalan budžet, odnosno cijenu stana do koje ste sposobni ići, angažirajte stručnjaka za financije koji ima iskustva sa kreditima. Neka provjeri stanje vaših financija, postojeće kredite, dugove i prihode. Na taj način dobit ćete pravi uvid u vaše mogućnosti, a i prodavateljima ćete biti zanimljiviji.


Unajmite stručnjaka prije same kupnje

Prije nego se odlučite na konačnu kupnju, u obilazak stana povedite i stručnjaka za stanove, može to biti građevinar, majstor ili sl. Stručnjak će uočiti nedostatke koje vi lako možete previdjeti. Stručna inspekcija stana koji ste naumili kupiti uštedjet će vam mnogo živaca i novaca.


Istražite mogućnosti dobivanja potpore od države

Ovisno o lokaciji, vašim prihodima, eventualnim pravima koja proizlaze iz raznih statusa (branitelji i sl.), možete računati na brojne državne poticaje i potpore. Svakako istražite sve mogućnosti, nemojte dopustiti da zbog neznanja i neinformiranosti propustite priliku da jednostavnije i jeftinije riješite stambeno pitanje.


Pronađite dobrog agenta za nekretnine

Cijela procedura oko kupnje stana može biti zaista komplicirana. i mnogo je točaka na kojima možete pogriješiti zbog svoje nedovoljne informiranosti. Dobar agent za nekretnine može vam skratiti mnoge putove i poštedjeti vas živciranja. Angažirate li agenta, provjerite da vaš agent radi u vašem najboljem interesu i da ima dovoljno kvalitetnog iskustva i znanja.