Muškarac, 65 godina, 175 cm, 75 kg. FibroScanom, koji je rađen na javnoj akciji u gradu, dijagnosticirana mi je masna jetra: gradus III. N eznam radi li se o NAFLD ili o NASH steatozi jetre. CAP: 294 dB/m i LSM: 4,9 kPa. Odmah mi je preporučeno učiniti laboratorijske pretrage, koje su pokazale sve u granicama osim bilirubina – ukupni je 24. Kolesterol: 6,7, LDL: 4,7, Urati 466. Glukoza je bila niska, 3,2 i u urinu su bili ketoni 1+,  a to valjda jer sam dan prije gladovao. Molim vas za vaše mišljenje i savjet. Kolike su mi šanse za dobiti cirozu jetre? Ne pušim i ne pijem ljuti alkohol, ali sam pio svakodnevno 1-3 pive. Sad ću i to prestati i prijeći na laganu hranu. Kada bi trebao ponoviti kontrolne preglede i koje te kako utvrditi kompletno stanje jetre, sada i u budućnosti (nakon oporavka)?

 

Razvoj medicine, posebice u zadnje vrijeme, ide divovskim koracima. Svakodnevno smo svjedoci i razvoja novih dijagnostičkih metoda u koje spada i FibroScan. Tom metodom utvrđujemo stanje vezivnog tkiva u jetri. Naime, u svim organima imamo vezivnu strukturu i specifične stanice za svaki organ. Ovom metodom možemo vidjeti stupanj fibroze u jetri, a možemo nakon toga i donijeti zaključak o anatomskoj strukturi jetre i patološkim promjenama među koje i spada i masna jetra odnosno količinu masnog tkiva u jetri. Masna jetra je danas dosta raširen zdravstveni problem kojem se do nedavno nije poklanjala posebna pozornost. Uglavnom se vezala za kronično uzimanje alkohola i za pretile osobe. Iako, imamo primjera  masne jetre i kod pacijenata koji ne konzumiraju alkohol i nemaju prekomjernu tjelesnu težinu.

Odmah da odgovorimo i na vašu nedoumicu radi li se o NAFLD ili o NASH. To je u stvari ista skraćenica, samo što je prva na engleskom, a druga na hrvatskom jeziku i znači nealkoholna masna jetra.

Ako želimo precizniju diagnozu, potrebno je da se javite hepatologu koji će uzeti vašu anamnezu, izvršiti pregled cijelog organizma i jetre. Nakon toga će donijeti odluku o dodatnim pretragama kako bi zaokružio više čimbenika koji djeluju na nastajanje masne jetre. Do tada, molim vas da ne razmišljate o nastanku ciroze jetre. Preporučam umjerene tjelesne aktivnosti, više odmaranja, konzumaciju više tekućine te reguliranje stolice koja treba biti uredna (svakodnevna). Iz prehrane izbacite masnu, jaku hranu. Dobra je odluka da smanjite ili prekinete uzimanja alkohola.