Zašto dolazi do hemolitičke bolesti novorođenčadi ako su majka i dijete inkompatibilni u Rh sustavu, a ne i vezano za ABO sustav?



Da bismo odgovorili na ovo pitanje, prvo trebamo ponoviti osnove iz područja krvnih grupa.

Osnovna podjela ide u sustavu ABO. Naime, na eritrocitima se nalaze antigeni A, B i AB. U plazmi tih eritrocita nalaze se antitijela i to prema ovom principu: krvna grupa A ima u plazmi antitijelo anti B, u krvnoj grupi B imamo antijela anti A, a u krvnoj grupi AB u plazmi nemamo antitijela. U krvnoj grupi O na eritrocitu nemamo antigene, a u plazmi imamo i anti A i anti B antitijela. Ovakvo stanje u krvi nas upućuje na zaključak da, kada je u pitanju transfuzija krvi u ABO sustavu, osoba može dobiti samo odgovarajuću krvnu grupu.

Pored osnovne podjele krvnih grupa u ABO sustavu imamo i podjelu krvnih grupa u sustavu Rh, gdje poznajemo Rh pozitivnu grupu i Rh negativnu grupu. I ovdje važi pravilo da kad se radi o transfuziji, pacijentu možemo dati samo krv s odgovarajućim Rh faktorom.

Nakon ovih općepoznatih činjenica možemo odgovoriti na postavljeno pitanje.

Problem Rh kompatibilnosti javlja se u slučajevima kada je majka Rh negativna, a otac Rh pozitivan. Pošto je Rh pozitivan dominantan, plod će imati krvnu grupu s Rh pozitivnim antigenom. 

Rijetko, ali moguće je, tijekom trudnoće može doći do miješanja krvi majke s Rh negativnim faktorom i djeteta s Rh pozitivnim faktorom gdje onda dolazi do stvaranja Rh antitijela koja mogu dovesti do hemolitičkih problema i nastajanju patoloških promjena u plodu.

Najčešće do ovakvih posljedica dolazi nakon poroda gdje je mogućnost miješanja krvi djeteta i majke znatno veća.

Kod prve trudnoće vrlo rijetko nastaju ovakvi problemi, ali kod narednih trudnoća, ako nije poduzeta profilaksa koja se daje majci do najkasnije 72 sata nakon poroda, a daje se Anti D imunoglobulin koji spriječava nastanak antitijela Rh u krvotoku majke, nastaju problemi u razvoju ploda. Kod narednih trudnoća, ako se ne primjenjuje profilaksa, postotak i težina patoloških promjena je znatno veća.

 

Da zaključimo: 

  1. Ne postoji uzajamnost ABO i Rh sustava.
  2. Rh negativne majke trebaju voditi računa o tome da se obavezno primjenjuje profilaksa imunoglobulinima
  3. U slučaju primjene profilakse znatno se samnjuju problemi kod ploda Rh negativnih majki.

 

Treba još naglasiti da se danas u redovnoj praksi uzimaju nalazi krvnih grupa majke i oca da se može na vrijeme utvrditi da li postoji Rh  inkompatibilnost majke i ploda. Nakon poroda uzima se krvna grupa rođenog djeteta.