Imam 69 godina. Ponekad u predjelu grudnog koša u sredini osjećam stezanje pa čitam da je to smanjivanje dotoka krvi preko arteriole srca. To mi se događa posljednjih dana kada se puno priča o Corona virusu. Živim u Turskoj i ovdje je sve blokirano. Koristim Amlodipine Norvask 1+1 = 5mg i Enalapril 1x 5 mg i Bipresso 2.5 mg. Moja je kćerka dala mi je to prije 3 godine. Ona radi kao internist u Njemačkoj. Ovih dana ne želim je puno opterećivat mojim problemima pa sam na svoju ruku kupio Ecopirin. To je turski proizvod, a piše acetilsalicilna kiselina. Stezanje u grudima možda je problem u dotoku krvi ili koj drugi koronarni problem ili angina pectoris… Pomaže li za to ovaj Ecopirin?

 

Na početku želim reći da nije moguće samo na osnovu onoga što ste naveli dati koliko toliko ispravnu dijagnozu.

Prema navedenim podacima najvjerovatnije se radi o tipu angine pektoris. No da bi to mogli u cijelosti potvrditi potrebno je uraditi dodatne dijagnostičke metode kao što je ergometrija ili scintigrafska ergometrija. U ovisnosti do stanja trebalo bi uraditi koronografiju. Isto tako treba normalizirati tjelesnu težinu ako ste preteški. Uzimati raspoređeno tekućine (vode) do 2 litre. Treba paziti da li imate otoke na nogama. Terapija koju uzimate je prikladna, ali se može još modificirati. Što se tiče Ecopirina, to je u redu, ali bi preporučio da uzimate Ecopirin pro koji je upravo rađen za srčane probleme. Smanjuje mogućnost nastanka ugruška u arterijskim krvnim žilama pa i u krvnim žilama srčanog mišića.

Potrebno je napraviti i RTG pluća te izmjeriti saturaciju kisika u krvi.

Pored toga, preporučujemo umjerene psihosomatske aktivnosti, lagane šetnje po ravnom, prehranu s više povrća.

Prema navedenom najvjerovatnije nemate problema s Corona virusom, ali spadate u rizičnu grupu, pa je potrebno da se maksimalno moguće pripazite.

Nemam informaciju kako sada radi zdravstveni sustav u Turskoj, ali svakako se naručite na dodatne dijagnostičke pretrage. Kada sve ovo uradite, onda nazovite kćer, pa se i s njom konzultirajte.