Vlasnica sam stana od 83 m2, taj bih stan prodala i kupila novi stan od 85 m2. Plaća li se na taj novi stan porez od 5% ili samo na razliku u dodatnim kvadratima? Novi stan bi bio kupljen od tvrtke koja je u sustavu PDV-a.

 

U slučaju prodaje postojećeg stana i kupnje novoga, porezna obveza ne može se ograničiti samo na razliku u kvadraturi između ta dva stana već se ista procjenjuje u skladu s odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina. Ukoliko su uvjeti za oporezivanje ispunjeni, porezna obveza utvrđuje se u odnosu na cjelokupnu površinu odnosno vrijednost kupljenog stana.


Zakon o porezu na promet nekretnina propisuje da je predmet oporezivanja promet nekretnina, no u članku 5. propisuje iznimku da se prometom nekretnina, u smislu toga Zakona, ne smatra stjecanje nekretnina na koje se plaća porez na dodanu vrijednost. Kada se plaća porez na dodanu vrijednost, propisano je Zakonom o porezu na dodanu vrijednost. U vašem slučaju, kada je prodavatelj izgrađene nekretnine (stana) obveznik poreza na dodanu vrijednost, moguće su dvije situacije.

 

  1. Ako se radi o nekorištenoj nekretnini odnosno o nekretnini kod koje od prvog nastanjenja odnosno uporabe nije prošlo više od dvije godine, prodavatelj će obračunati PDV i uračunati vam ga u kupoprodajnu cijenu pa kupac neće platiti porez na promet nekretnina.

 

  1. Ako se ne radi o nekorištenoj nekretnini, odnosno ako se ona koristi dulje od dvije godine, kupac će platiti porez na promet nekretnina.