Želim otvoriti aranžersko scenografski obrt za dizajn. Bavio bi se prodajom lončanica, buketa i aranžmana od suhog i trajnog bilja, biljnih terarija, tegli, vaza, izradom scenografskih elemenata i sezonskih dekoracija. Imam završenu srednju školu za aranžersko scenografskog dizajnera (ŠPUD u Zagrebu) i 7 godina iskustva u radu u cvjećarnici. Je li to dovoljno da otvorim obrt ili moram imati cvjećarski majstorski ispit s obzirom da želim prodavati i suho/trajno cvijeće uz ostale dekorativne elemente?


Postupak otvaranja obrta pokreće se pisanim zahtjevom ispostavi županijskog ureda za gospodarstvo, odnosno ispostavama ureda za gospodarstvo Grada Zagreba, na čijem će području biti sjedište obrta. Svi potrebni obrasci za registraciju obrta dostupni su u ispostavama ureda za gospodarstvo i besplatni su.

Na navedenim adresama moguće je dobiti i dodatne informacije koje su potrebne.

Završetkom srednje škole za aranžersko scenografskog dizajnera, osoba je osposobljena za umjetničko oblikovanje i dekoriranje izložbenih i prodajnih prostora, asistenciju u realizaciji kazališnih, televizijskih i filmskih scenografija, ispomoć u dizajnerskom studiju i može otvoriti aranžersko scenografski obrt za dizajn.

 Ukoliko se želite baviti (upis djelatnosti) prodajom i dekoracijom cvijeća prema Pravilniku o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica, za otvaranje obrta cvjećarsko aranžerske usluge, potrebno je imati ispit o stručnoj osposobljenosti – cvjećar aranžer.

Za obavljanje poslova cvjećara potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Cvjećari se mogu zapošljavati u cvjećarnicama, međutim, postoji i mogućnost samozapošljavanja odnosno otvaranja vlastitog obrta.

Uvjet za otvaranje vlastitog cvjećarskog obrta je položen ispit o stručnoj osposobljenosti pred povjerenstvom Hrvatske obrtničke komore i to prema Programu ispita o stručnoj osposobljenosti. Dakle, za otvaranje ovog obrta potrebno je da imate navedeni ispit o stručnoj osposobljenosti.