Postoji li kakav pravilnik o podjeli hrane u promidžbene svrhe (u ovom konkretnom slučaju pisanica), odnosno kakvi minimalni uvjeti moraju biti ispoštovati da bi se ovakva akcija mogla legalno održati?


U Republici Hrvatskoj tek je odnedavno, 18. ožujka 2015. godine, na snagu stupio novi Zakon o poljoprivredi koji u članku 73. uređuje mogućnost doniranja hrane, a člankom 74. istoga zakona, u vezi s člankom 174. stavak 4., resorni ministar je obvezan donijeti pravilnik kojim će se detaljnije urediti ovo područje, no do dana pisanja ovoga odgovora on nije donesen. Zakon o poljoprivredi, baš kao ni Zakon o hrani, ne uređuje područje podjele hrane u promidžbene svrhe, no osnovni uvjeti o sigurnosti hrane svakako moraju biti zadovoljeni, a sastoje se u obvezi da se radi o zdravstveno ispravnoj hrani koja ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi.

U svome pitanju niste naveli mislite li predmetnu akciju obavljati kao fizička osoba, obrtnik, ispred nekog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ili s nekoga drugoga osnova. U svakome slučaju, ukoliko promidžbu i podjelu hrane mislite vršiti na nekomu javnom, a ne privatnom prostoru, potrebno je obratiti se jedinice lokalne samouprave na Vašem području prije nego što započnete s akcijom, a o danu održavanja iste obavijestiti i MUP, kao i za svaki drugi oblik organiziranja određenih događanja na javnom prostoru te dobiti potrebna odobrenja.

Predmetno područje podjele i doniranja hrane nije detaljno pravno uređeno, a u javnosti se većinom spominje u kontekstu plaćanja poreza na dodanu vrijednost na doniranu hranu.