Ove godine potpuno neočekivano oduševila me jednostavna ideja jestivih poklončića. Fascinirale su me čokoladne praline. Moram vam priznati da sam zadnja dva tjedna u potrazi i isprobavanju recepata ovih malih čokoladnih čuda
Sve više i više ljudi je pod potpunim stresom oko nadolazećih blagdana. Davno su se pretvorili u „moranje“ i zahtijevanje, očekivanje i iscrpljivanje. Osjećaj uživanja, opuštanja i sreće kod sve više ljudi je stvar prošlosti. Jedan od razloga je konzumerističko poimanje svijeta, ljudi, prigoda, gdje spadaju i pokloni koji su postali must have. Osobno, ja dobivam osip od pomisli da moram uopće, a pogotovo po ovim gužvama, šetati po trgovačkim centrima. Poklone kupim kada naiđem na neke posebne namijenjene baš za drage osobe, tijekom godine, i darujem ih isto tako, tijekom godine. A za blagdane… Za blagdane izrađujem znakove pažnje u čijoj izradi uživam. To obično znači da sam ukupno potrošila puno više vremena, a počesto i novaca da bih poklone izradila, ali i da zaista jesam uživala u njihovoj izradi i da mi je to bio čisti odmor. Nasuprot hodanju po trgovačkom centru…
Ove godine potpuno neočekivano oduševila me jednostavna ideja jestivih poklončića. Fascinirale su me čokoladne praline. Moram vam priznati da sam zadnja dva tjedna u potrazi i isprobavanju recepata ovih malih čokoladnih čuda. Potpuno su zarazne. Pokupovala sam sve vrste tamnih čokolada na koje sam našla i uspoređivala, kombinirala ih, radila čokoladni mousse i druge kreme i punila praline, ali ništa se ne može usporediti s jednostavnom sirovom home made čokoladom. To je jednostavno „to“.
Kvaliteta ove čokolade ovisi od kvalitete kakao maslaca koji nabavite i kvalitete kakao praha. Ako možete, kupujte sirovi kakao maslac (deklaracija) i kakao prah u trgovinama zdravom hranom, jer imaju neusporedivo više antioksidansa, vitamina i minerala. Tvrdoća praline zavisi od maslaca i zaslađivača koji ćete staviti. A kvaliteta sastojaka može od praline napraviti ne samo ukusnu slasticu, nego i ljekoviti pripravak koji djeluje prvenstveno antidepresivno.
Ako vas je ideja zainteresirala, proučite recepture u medijima, a do tada evo vrlo jednostavnog recepta: isti omjer (npr. šalica) rastopljenog kakao maslaca i sirovog fino mljevenog kakao praha, jedna četvrtina šalice javorovog sirupa ili meda. Probati da li vam je dovoljno slatko te korigirati. U to možete dodati i sjemenje 1 mahune vanilije, i/ili 20 kapi eteričnog ulja slatke naranče (samo kemotipizirana ulja!) ili pola šalice sjeckanih oraha, badema ili lješnjaka. Rastopljeno pomiješate i punite male silikonske kalupe.