Imam kasko osigurano vozilo i i to potpuno, bez franšize. Negdje na gradilištu sam pokupio čavao  koji mi je probušio gumu na način da je više nije bilo moguće popraviti kod vulkanizera. Guma je bila gotovo nova. Imam li pravo na naknadu po kasko polici osiguranja, u vidu nove gume i troška vulkanizera?


To što netko ima “potpuni kasko” ne znači nipošto da su pokrivene sve štete koje nastanu na osiguranom vozilu. Naime, ugovor o kasko osiguranju sklapa se pod određenim uvjetima, čiji tekst osiguratelj mora predati ugovaratelju osiguranja. U tim uvjetima navedeno je I koje štete nisu pokrivene osiguranjem. Čita li ugovaratelj osiguranja uvjete ili ne (iz primjera našeg čitatelja očito je da nije čitao, a nije jedini) – njegov je problem.

Dakle, u uvjetima osiguranja automobilskog kaska osiguratelja kod kojega je čitatelj kasko osigurao vozilo stoji klauzula o isključenju pokrića u određenim slučajevima (nažalost, vrlo brojnim; ukupno 31 isključenje iz pokrića).

Među tim isključenjima je i šteta nastala “zbog kvara na vozilu za vrijeme pogona/tzv. pogonska šteta, primjerice, zbog greške u materijalu , istrošenosti materijala, kočenja, lošeg rukovanja, oštećenja na oprugama, amortizerima i ostalim djelovima ovjesa, probušenja ili puknuća vanjske ili unutrašnje gume, oštećenje kotača i ovjesa nakon vožnje s praznom gumom, nedovoljnog podmazivanja, nedostatka vode u hladnjaku, oštećenja na električnimn instalacijama i druge pogonske štete, osim rizika prometne nesreće, požara i eksplozije nastale izravno kao posljedica pogonske štete”.  

Kao što je jasno iz ove klauzule o isključenju, šteta nastala zbog probušenja ili oštećenja gume nije pokrivena kasko osiguranjem motornog vozila.