U akciji koja će se održati ovu subotu sadit će se 3.000 sadnica bora, pa kada za pet ili petnaest godina budete šetali tim dijelom šume s djetetom, unukom, prijateljima, poznanicima, moći ćete se pohvaliti da ste baš taj visoki bor vi osobno posadili.


Prošli vikend trebalo je biti organizirano pošumljava­nje jednog dijela devastirane šume u Vratima kraj Fu­žina, koja je uništena u vremenskim neprilikama ko­je su zadesile Gorski kotar. No, zbog najave lošeg vremena pošumljavanje je odgođeno za ovu subotu - 15.11.2014. Dakle, još uvijek se stignete pridružiti, a za detaljnije in­formacije pitajte u Planinar­skom društvu Kamenjak, kontakt je na dnu teksta. 

Pošumljavat će se sa 3.000 sadnica bora, pa kada za pet ili petnaest godina budete še­tali tim dijelom šume s dje­tetom, unukom, prijate­ljima, poznanicima, moći ćete se pohvaliti da ste taj, baš taj visoki bor, vi osobno posadili. Ima nešto posebno intimno i moralno, čak i produhovljeno, kada čovjek posadi neko stablo. Kao da se na poseban način povezuje sa zemljom iz koje je iz­nikao, koja mu daje život i hranu, koja mu daje drvo za vatru, od koje vječito crpi i ništa joj ne vraća zauzvrat. Razmislite koliko puta ste brali (ili barem kupili) slasne šumske borovnice i maline, koliko puta ste se s guštom najeli šumskih gljiva (makar vrganja), pili čaj od šipka i divljeg bilja, s guštom popili sok od bazge. Možda ste sa guštom pojeli i kakav gulaš od divljači i počastili se na­mazom od medvjeđeg luka. Šuma je nepregledno bogatstvo Hrvatske koje olako shvaćamo i previše eksploa­tiramo. Ne mislim tu samo na sječu šuma… Zar ne bi bio red nakon svih onih pla­ni­narenja, šetnji, izleta, mož­da čak i roštiljada, na kojima ste guštali u prirodi da i vi učinite nešto za šumu? Na primjer, da posadite stablo. Tako jednostavno. Tako zdra­vo. Tako čisto. Učinite to zbog sebe i svog odnosa s prirodom. 

Akciju organizira ekološki odsjek Planinarskog dru­štva Kamenjak, može ih se kontaktirati na e-mail:
[email protected] i na te­le­fon 051/331-212 u petak od 18 do 20 h.