Obrtnik koji otvara slobodni obrt morat će dokazati da ima pravni temelj ili suglasnost vlasnika nekretnine na čijoj adresi želi registrirati obrt, ako joj nije sam vlasnik.


Stvarni, fizički prostor u kojem poduzetnik posluje tre­ba razlikovati od adrese malog poduzetništva. 

Prije svega, značajne su razlike s kojima će se na samom početku susresti oni koji žele otvoriti obrt od onih koji misle osnovati poduzeće.

Kada fizička osoba, ili više njih, namjerava registrirati obav­ljanje obrtničke djelatnosti, mora prvo provjeriti radi li se vezanom obrtu i na koji na­čin. To je naziv za obrte kojima su propisani dodatni uvjeti za otvaranje. Jedna je mogućnost da ti uvjeti budu povezani sa stručnom spremom obrtnika, a druga da to bude u vezi sa prostorom u kojem će se obrt obav­ljati. Naravno, ima obrta koji imaju propisane obje vrste uv­jeta, a ima ih i koji nemaju niti jedan uvjet. Takvih je, zapravo, najviše.

Ako je obrt vezan uvjetom prostora, prije nego dobije odo­brenje za početak poslovanja, obrtnik će morati dokazati da te uvjete ispunjava  potvrdama, ali i kroz uviđaj zaposlenika državne uprave.

I onaj obrtnik koji otvara slobodni obrt morat će dokazati da ima pravni temelj ili suglasnost vlasnika nekretnine na čijoj adresi želi registrirati obrt, ako joj nije sam vlasnik. To je ta razlika koja se kod osnivanja poduzeća neće pojaviti.

Osnivač poduzeća kod osnivanja mora samo navesti ad­resu na kojoj će poduzeće imati svoje sjedište i na kojoj će ono biti dostupno. Po osnivanju, na toj adresi treba biti oznaka s na­zivom poduzeća, tzv. plo­či­ca. Ipak, niste dužni kupovati nikakve pločice i možete to na­pisati na bilo kojem mediju.

U nekim poreznim upravama inzistirat će da im priložite barem suglasnost vlasnika sta­na ili kuće u vezi sjedišta po­duzeća, a u drugima vas neće ništa o tome pitati. No, to sve dolazi tek nakon samog čina os­nivanja poduzeća.

Naravno, ukoliko sklopite s nekim ugovor o zakupu prostora, o tome treba obavijestiti poreznu upravu, kao o činje­ni­ci bitnoj za oporezivanje.

Ako će taj prostor služiti djelatnosti za koju je potreban prostor određenih karakteris­tika, tek u tom trenutku ćete se zateći u poziciji u kojoj je obrtnik bio kod samog registriranja početka poslovanja. Napomi­njem da i u ovom slučaju cijeli niz djelatnosti zapravo može poslovati u prostoru koji nitko neće pregledavati, pa se nemoj­te obeshrabriti prije nego ste uop­će krenuli u proces.

Mnoga mala poduzeća za­kupe ured od svog osnivača ili člana obitelji, pa im cijeli iznos zakupnine tereti troškove po­duzeća, čime se smanjuje osno­vica poreza na dobitak, dok is­tovremeno zakupodavac plaća porez na primljene zakupnine po atraktivnoj poreznoj stopi od samo 12%, i to tek nakon od­bitka 30%iznosa na ime priznatih troškova.

U slučaju više poslovnih prostora također postoji razlika između položaja poduzeća i obrta. Poduzeće može nesme­tano poslovati u više poslovnih prostora diljem države i ne mo­ra radi toga registrirati pod­ružnice. Također, nitko neće pra­titi je li radi toga zaposlio više zaposlenika, niti koje su oni struke.

S druge strane, većina ureda za gospodarstvo tumači da obrtnik mora registrirati izdvojeni pogon na mjestu drugog poslovnog prostora te uvjetuje to imenovanjem osobe koja će ga voditi. U praksi sam viđala kako mnogi od tih imenovanih nikada ne budu i zaposleni u tom obrtu, ali to je jedna od pikanterija - kao i na svim os­talim mjestima u tekstu gdje se spominje neujednačeno pona­šanje institucija. Ipak smo u Li­jepoj našoj!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge