Prošle godine posudio sam određeni iznos jednoj osobi, a nismo napravili nikakav ugovor o zajmu ni ništa, postoji samo telefonski zapis o tome i jedan zajednički prijatelj. Mogu li ja dužnika prijaviti policiji za prijevaru i kako da dođem do svog novca? Kad ga zovem ne javlja se na mobitel.


U vašem slučaju na raspolaganju su vam dvije opcije - pokretanje kaznenog ili parničnog postupka.

Ukoliko se odlučite za pokretanje kaznenog postupka, isti inicirate kaznenom prijavom koja se predaje nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu ili privatnom tužbom. Na koji način se postupak pokreće ovisi o tome je li prijevarom ostvarena velika ili mala imovinska korist odnosno u kojem ste odnosu s počiniteljem, sve u skladu s odredbama članka 236. i 245. Kaznenog zakona. U slučaju kaznenog postupka morate dokazati postojanje prijevarne namjere, odnosno namjere da se pozajmica ne vrati, već u trenutku kada je počinitelj istu primio.

Ukoliko se odlučite za parnični postupak tada podnosite tužbu na isplatu nadležnom Općinskom sudu kojom tražite isplatu dužnog iznosa, a postojanje pozajmice dokazujete kroz telefonski zapis odnosno svjedoke.