26.08.2010.

Poticaji za zapošljavanje HZZ-a


U kojem slučaju poduzetnik ima pravo na poticaj ako zaposli radnika sa Zavoda za zapošljavanje i kada stječe pravo na njega?


Sufinanciranje prvog zapošljavanja mladih osoba bez radnog staža namijenjeno je ciljnim skupinama: nezaposlenim osobama mlađim od 25 godina bez završenog srednjoškolskog obrazovanja i radnog staža (uvjet: prijava u evidenciji nezaposlenih u jedinicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i potpisan profesionalni plan), kao i nezaposlenim osobama do 29 godina bez radnog staža, sa zanimanjima stečenim po programima srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja (uvjet: prijava u evidenciji nezaposlenih uz uvjet da nisu bile zaposlene unazad šest mjeseci i potpisani profesionalni plan).

Pored navedenih određene su i druge ciljne skupine i iznad 25 odnosno 50 godina. Zahtjev za sufinanciranje podnosi se nadležnoj  jedinici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (prema sjedištu poslodavca) s propisanim podacima: o registraciji trgovačkog društva odnosno obrta, prijava potrebe za radnikom, broj zaposlenih, financijska dokumentacija (uzeti u Fini i Poreznoj upravi), program obrazovanja, ukupan trošak obrazovanja - sve po uputi stručne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prije toga ne treba zaključivati ugovor o radu do donošenja pozitivne odluke Zavoda.

Tek, nakon toga dostavlja se propisana dokumentacija (ugovor o radu i prijave HZMO-u i HZZO-u). U 2010. godini zahtjeve ne mogu podnijeti poslodavci iz djelatnosti brodogradnje i pomorskog prometa. Svi drugi poslodavci nalaze se u propisanim tiskanicama ("Zahtjev za sufinanciranje zapošljavanja") i mogu se dobiti u stručnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i njima se treba obratiti. Prema tome, poticaji se mogu dobiti kada se taj postupak završi.
Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .