Moj otac me priznao kao svoju kćer, ali nismo imali nikakav odnos. On je iz Sarajeva i nije nikada ništa plaćao niti mi je išta dao. Prošle godine je umro i niko mi to nije ni javio. Imam li ikakva prava na nasljedstvo s obzirom da se nije ženio i osim mene nema djece? Kome i gdje bih se mogla obratit u Zagrebu za više informacija?


Moram napomenuti kako nisam upoznat s odredbama Zakona o nasljeđivanju koji je važeći u BiH, no kao kćer, svakako biste trebali spadati u krug zakonskih nasljednika iza svoga pokojnoga oca te imati pravo sudjelovati, uključiti se ili pokrenuti ostavinu iza istoga ako to već nije učinjeno. Prema važećem Zakonu o nasljeđivanju u RH, Vi spadate u prvi nasljedni red te krug nužnih nasljednika, a ako je točno sve navedeno u Vašemu pitanju, jedini biste nasljeđivali svoga pokojnog oca, uz eventualnog izvanbračnog druga i moguće osobe koje bi bile oporučni nasljednici iza istoga. Ukoliko biste oporukom ili ugovorom o darovanju bili isključeni iz nasljeđivanja, imali biste pravo iste pobijati u onome dijelu u kojemu je povrijeđeno pravo na Vaš nužni dio, koji iznosi 1/2 od onoga što bi Vas pripadalo kao zakonskog nasljednika. Vjerujem da ni nasljedno pravno uređenje u BiH ne odstupa previše od navedenoga.

U svakom slučaju, pokušajte utvrditi je li ostavinski postupak iza Vašega oca pokrenut, je li u tijeku ili je možda okončan, a za realizaciju Vaših prava možda je najbolje da se obratite odvjetniku po svom izboru iz BiH.

U vezi Vašega pitanja kome da se obratite u Zagrebu za pomoć, vjerujem da bi najkorisnije bilo da pokušate stupiti u kontakt s Veleposlanstvom Bosne i Hercegovine u Zagrebu, u ulici Josipa Torbara 9.