U ovom ludom svijetu, teško je ostati normalan, pa kad smo u automobilu, ponekad razmišljamo o svemu, osim o vožnji.


Naslovne stranice novina sa uništenim automobilima tjeraju nas na još jedan čla­nak o sigurnoj vožnji. 

Pisali smo već i o brzi­nama, umoru, tehničkoj is­prav­nosti vozila itd. No, uvijek je faktor broj jedan - Čov­jek. Bez njegovog pritiskanja gasa, auto, sigurno ne bi prebrzo ušao u zavoj ili zakrenuo volan u lijevo i kre­nuo u preticanje. 

Tako ponekad, vozač pre­lazi i svoje i sposobnosti automobila kojim upravlja. Praksa je pokazala da je precjenjivanje tih sposobnosti jedan od najčešćih uzroka nezgoda s tragičnim završetkom. Iako su najveći uzročnici i žrtve mlađi vo­zači, istraživanja govore da ni oni s dužim vozačkim stažom ne zaostaju. Narav­no da nitko ne ide u preticanje ili brzu vožnju s raz­mišljanjem da neće obaviti zamišljeno, nego upravo obr­nuto.
 
Rizične potezi su oni, kad ne znamo hoćemo li uspjeti preteći vozilo ispred sebe ili ne, hoćemo li na raskrsnici biti dovoljno brzi i izaći prije vozila koje se također sprema ili ne itd. U tim momentima se obično od­lučimo za manevar, koji čes­to završi negativno. 

Psiholozi kažu da su za takve odluke kriva psiho­loška opterećenja i stresovi. U ovom ludom svijetu, teš­ko je ostati normalan, pa kad smo u automobilu, po­nekad razmišljamo o svemu, osim o vožnji. Poslovni, fa­milijarni ili ljubavni problemi, uzrok su dekoncentra­cije za vola­nom. Naravno da bi prije ulaza u vozilo sve to trebalo ostaviti s druge stra­ne vra­tiju. No čovjek ipak nije stroj, pa da pritiskom na dugme isključi program s problemima koji ga muče.

Smatrate da ste odličan vozač i da malo njih na cesti imaju vaše sposobnost. Vi možete sve i nitko vam nije ravan. U redu, imate pravo o sebi misliti što hoćete, ali promislite, niste li ipak pretjerali. Sjetite se profesio­nalnih vozača formule i relija. I oni doživljavaju nezgode i to u normalnom pro­metu, van natjecanja. Ma nije valjda da ste bolji od njih? Ako je tako, što onda čekate? Hrvatska jedva čeka nekog šampiona da joj pro­nese sportsku slavu, kad to već ne mogu političari. No, kad bi i došli u njihovo društvo, vidjeli bi da je brza, a k tome i sigurna vožnja, nešto sasvim drugo. Da su tu potrebne godine iskustva, munjeviti refleksi i potpuno isključen alkohol. Kakav vam je auto? Niste li i njega precijenili? 

Kad vidimo takvog vo­za­ča za volanom, propustimo ga i olakšajmo mu vož­nju. Zaključno, budimo svje­sni svojih mogućnosti i ne izi­gravajmo trkače po cesta­ma, naročito sada kad bude pojačan promet. Vozače is­pred nas, koji voze sporije nego što mi mislimo da bi trebali voziti, ne pretičimo tamo gdje nisu prisutni svi uvjeti za sigurno preticanje i ponašajmo se fer prema svim sudionicima u prometu.