Zarezivanje, gnječenje, trovanje ili bilo kakvo drugačije agresivno tretiranje tumorske mase nije bez rizika.


Mnogi kažu da se zračenje, kao terapija protiv raka, podnosi znatno lakše nego kemo­terapija. Dakle, manje kolate­ralne štete. Istina je, današnjim uređajima zračenje je preciznije, što bi značilo da je usputno stradavanje zdravog tkiva ma­nje. To je vjerojatno istina, ali sva druga saznanja vrlo su nepovoljna za oboljele.

Niti jedna doza X ili gama-zračenja ne može se smatrati si­gurnom. Zračenje dojke može dovesti do ateroskleroze i cijele palete srčanih bolesti. (Rak plu­ća kasnije u životu nije rijedak kod preživjelih.) Zapravo, novi rak (pod utjecajem radioterapije) može se pojaviti relativno brzo. Prema najnovijoj ameri­čkoj studiji, takav rak se javlja kod 8% ozračenih, koji su pre­živjeli barem godinu dana od tretmana. 

Slično kao i kod kemotera­pi­je, zračenje pokreće stvaranje matičnih stanica raka. To je naj­gori scenarij, koji kod ove bolesti možete poželjeti. Kada se ove stanice namnože (a one su znatno malignije od “uobi­čajenih” stanica raka) bitka je obično izgubljena. Dr. Ian Mac­kenzie kaže: “Pitanje je uopće kako djelovati na matične sta­nice raka, a da pri tome ne oš­tećujemo ostale zdrave ma­ti­č­ne stanice.” Pokušavalo se s ne­brojenim kombinacijama standardnih lijekova, ali rezultati su uvijek bili slični. Jedno­stav­no, dobitne kombinacije za sa­da nema. Niti je na vidiku. Ini­cijalno smanjenje tumorske mase nakon prvih tretmana obično ne podrazumijeva i pro­duženje života. Još manje izlječenje. Otpornost na tretman javlja se prije ili kasnije.
 
Osim utjecaja tretmana, već odavno se zna da i neke dija­g­nostičke procedure mogu st­vo­riti rak. Uznemiravajuća či­njenica, na koju nas nitko ne upozorava. Recimo, biopsija suspektnog tkiva nerijetko os­lobađa (do tada) začahurenu bolest. To može pokrenuti uda­ljene metastaze. Dakle, zarezivanje, gnječenje, trovanje ili bilo kakvo drugačije agresivno tretiranje tumorske mase nije bez rizika. Tako se siju stanice u okolno tkivo, ali i na udalje­ne lokacije. (Rak opstaje dok mu pružate hranjivu podlogu za rast. O tome sam već dosta pisao.) 

Sve više loših informacija prati i mamograme. Više istra­živanja je pokazalo da se tako ne smanjuje smrtnost od raka dojke. Neke žene će se razbo­ljeti zbog zračenja, a neke zbog gnječenja tumora, koji je do ta­da “mirovao”. Lažno pozitivna dijagnoza podrazumijeva još veći rizik za rak kasnije u životu. Zbog brojnih potencijalno štetnih testova, procedura i tretmana, kojima se žene (bes­potrebno) podvrgavaju. Ne za­boravimo ni na emocionalnu traumu, što sve zajedno po­većava stres i oslabljuje imunitet. Od dobrih namjera do lo­ših pos­ljedica.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!