Bolnost u prednjem dijelu koljena u sportaša uvijek je rezultat prenaprezanja tkiva u susutavu za opružanje koljena

 

Bavim se atletikom vec desetak godina, trenutno imam 20 godina. Ove godine sam operirao oba koljena. Imao sam artroskopiju zbog redukcije plice synovialis i redukcije spleta Hoffing masnog tkiva, dijagnoza: oboljela mjesta patelarni tendinitis i ACL, operacije su bile u ožujku i krajem svibnja.

Odradio sam fizikalnu terapiju i svakodnevno vježbam uz plan DNS strucnjaka iz Rijeke, ali i dalje imam bolove. Cilj mi je vratiti se što prije u trčanje zbog sportske stipendije. Savjet? Hvala!

 

 

Bol s prednje strane koljena u trkačkim i skakačkim disciplinama poseban je problem o kojem su napisani brojni znanstveni radovi i knjige. Naša struka nastoji proniknuti u uzroke takvih smetnji, koji nisu uvijek jednostavni i lokalizirani samo na koljenu.

Naime, bolnost u prednjem dijelu koljena u sportaša uvijek je rezultat prenaprezanja tkiva u susutavu za opružanje koljena. Razumijemo da je intenzivni trening u pravilu uzrok tog prenaprezanja. No isti trening neće uzrokovati i prenaprezanje kod svih sportaša. To će reći da inidividualne razlike u različitim aspektima forme i funkcije tijela mogu doprinjeti razvoju upale i bolova. Tako, osim stanja na samom koljenu, neke specifičnosti na kuku, stopalu i kralježnici mogu stvoriti okruženje u kojemu se stres od treninga ne distribuira ravnomjerno, već se fokusira na koljenu uzrokujući bolnost.

Operacija je, vjerujem, sanirala lokalni problem. U ovom slučaju unutarnje nabore na zglobnoj čahuri i masni amortizacijski jastučić koji zovemo Hoffino tijelo. Moguće je da je je zaostala krutost kukova, promjenjena kinematika kralježnice ili neko drugo od mnogih mogućih stanja, koja sama po sebi ne bole, ali povećavaju stres kod trčanja. Također je moguće da postoperativni ožiljci, kako unutarnji, tako i vanjski, stimuliraju bolne receptore, te na taj način podržavaju bolnost.

Preporučam pregled iskusnog sportskog fizioterapeuta. On bi trebao biti u stanju procijeniti koje su od mogućih smetnji prisutne kod vas, savjetovati vam kako da ih sanirate, te tako uklonite bolnost.