Što je prehlada?

Prehlada je infekcija gornjeg dišnog sustava, uzrokovana virusima, najčešće blagog tijeka u trajanju oko tjedan dana.

Što izaziva prehladu?

Poznato je više od 200 virusa koji izazivaju simptome prehlade. Do većine prehlada dolazi tijekom jeseni i zime. One počinju na kraju kolovoza ili na početku rujna. Učestalost prehlada se polako povećava sljedećih nekoliko tjedana i ostaje visoka do ožujka ili travnja, kad se smanjuje, ali zbog vremenskih promjena prehlade traju sada tijekom cijele godine.

Koji su simptomi prehlade?

Prehlada je u većini slučajeva blaga, sa simptomima koji traju tjedan dana ili manje. Simptomi prehlade počinju 1 do 2 dana nakon izlaganja virusu prehlade. Simptomi prehlade su:

vodeni iscjedak (curenje) iz nosa,

začepljenost nosa i otežano disanje kroz nos,

kihanje, grlobolja i kašalj,

glavobolja,

povišena temperatura do najviše 38 °C,

Simptomi prehlade mogu trajati od 2 do 14 dana, međutim, dvije trećine osoba se oporavi u roku od tjedan dana. Ako se simptomi pojavljuju često ili traju mnogo dulje od dva tjedna, mogu prije biti posljedica alergije nego prehlade. Ako temperatura poraste na više od 38 °C, uz drhtavicu i znojenje, bol u mišićima ruku i nogu, te ako osjetite umor i opću slabost, vjerojatno imate gripu.

Koje su komplikacije prehlade?

Katkad prehlada može dovesti do sekundarnih bakterijskih infekcija srednjeg uha (posebno kod djece) ili sinusa, kao i upale pluća što zahtijeva liječenje antibioticima.

Kako se prehlade šire?

Virusi koji uzrokuju prehlade šire se kapljičnim putem (udisanjem zraka sa sitnim kapljicama iz okoline bolesne osobe), direktnim dodirom ili inficiranim predmetima.

Kako se liječi prehlada?

Kod nekompliciranih slučajeva prehlade na raspolaganju je samo simptomatsko liječenje: odmaranje u krevetu, uzimanje tekućine i vode s mnogo vitamina C te čajevi u konzultaciji s fitoterapeutom.

Najčešće korišteni lijekovi za simptomatsko liječenje za liječenje glavobolje ili povišene temperature su aspirin i paracetamol. Ako se koristite dekongestivnim kapima za nos, ne činite to dulje od 3 do 4 dana!

Također, zapamtite: antibiotici ne ubijaju viruse i treba ih koristiti samo kod rijetkih bakterijskih komplikacija.

Kako spriječiti širenje prehlade?

Pranje ruku je najjednostavniji i najdjelotvorniji način sprečavanja rinovirusnih prehlada.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]