Govoriti u današnje vrijeme o prekomjernoj tjelesnoj težini je pravi hit. Nema medija koji o tome ne pišu i govore. Već imamo i televizijske emisije o ljudima koji imaju probleme s prekomjernom težinom, o kojima ostavljam svakome da donese svoj sud…

Globalno, patološka tjelesna težina postaje veliki svjetski problem. I suvremena civilizacija ima s ovim pitanjem apsurdna stanja. U isto vrijeme dok veliki dio stanovništva zemaljske kugle umire od gladi, milijuni umiru od posljedica prekomjerne tjelesne težine. Prema nekim autorima, novac koji se troši za smanjenje prekomjerne tjelesne težine bio bi dostatan za rješavanje gladi u svijetu.

Kako nastaje problem prekomjerne tjelesne težine?

Definicija je vrlo jednostavna… Prekomjerna tjelesna težina nastaje kao rezultat disproporcije unesenih i potrošenih kalorija. Ako u organizam unosimo više kalorija nego što ih trošimo, organizam iste pretvara u energetsku rezervu u obliku masnog tkiva (salo).

Znakovito je i to da su ljudi (i njihovi kućni ljubimci) jedina vrsta koja ima problem s povećanom tjelesnom težinom.

Kako izmjeriti (objektivizirati) povećanu tjelesnu masu? Danas je općenito prihvaćena metoda mjerenja indeksa tjelesne mase. Mjeri se matematičkom formulom koja u sebi uključuje tjelesnu masu i visinu. Ako želimo to još pojednostaviti, onda se može reći da je dobra težina visina umanjena za sto i deset.

To znači da bi osobi koja je visoka 180 cm, tjelesna težina trebala biti 70 kg. No, odmah treba reći da takvo mjerenje ne odgovara za naše standarde, pa je preporuka da definicija idealne težine bude visina minus 105.

Kod izračunavanja indeksa tjelesne mase postoji problem da se ne radi razlika između masnog i mišićnog tkiva. To znači da možemo imati isti tjelesni indeks, a da se radi o dvije potpuno različite osobe – jedna koja ima preveliku količinu sala, a druga izrazito razvijenu mišićnu masu.

Postavlja se pitanje – što je uzrok tome?

Ima ih više, a o tome ćemo govoriti u nastavku članka sljedeći tjedan.

Do tada, predlažemo da više šećete, smijete se i uživate u životu. Ne zaboravite, naš je i jedini je!

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]