Potpisnik sam preuzimanja duga očevog hipotekarnog kredita zajedno s ostalim članovima obitelji. Nakon očeve smrti sestra me obavijestila da su ona i brat potpisali s ocem i majkom ugovor o doživotnom uzdržavanju, što znači da ja nisam ništa nasljedila od oca. Jesam li ipak dužna plaćati njegov dug ili me njihov ugovor i izuzeće iz nasljedstva izuzima i iz duga?

 

U konkretnom slučaju obvezu podmirenja kredita preuzeli ste zajedno s drugim članovima svoje obitelji posebnim pravnim poslom koji nije povezan s ostavinom iza pokojnog oca. Točno je da nasljednici odgovaraju za dugove ostavitelja do visine vrijednosti nasljeđene imovine, a da iste u vašem slučaju nema, no dugovanje za koje vi odgovarate nije ostalo iza ostavitelja zbog njegove smrti. Vi ste tu obvezu preuzeli posebnim pravnim poslom za vrijeme života ostavitelja, pa se ne možete te obveze osloboditi temeljem činjenice da zbog zaključenog ugovora o doživotnom uzdržavanju niste nasljedili bilo kakvu imovinu iza pokojnog oca.

Ostaje vam mogućnost da dogovorom s ostalim članovima obitelji postignete rješenje kojim bi vas se rasteretilo obveze da podmirujete dugovanje iza pokojnog oca.