Kolesterol je odavno visokopozicionirana meta farmaceutske industrije. Godinama nas plaše zaštopavanjem žila i danas već rijetko koji penzioner izbjegne statine. Prema medicinskom poimanju problema, nije ih ni lako izbjeći. Preporučene “zdrave” vrijednosti teško postižu i mnogo mlađi. Prije 20 godina je 7 mmol/L bilo potpuno normalno za ukupni kolesterol. Po današnjim standardima ne smije prijeći 5, a postoje najave da će u bliskoj budućnosti gornja granica biti postavljena na 4. (Trenutno se prosječne vrijednosti među stanovništvom vrte oko 6.) Čak smo dogurali dotle da mnogi liječnici preporučuju potpuno zdravim osobama (kada pređu pedesetu ili makar iza šezdesete) preventivno korištenje statina u preostalom razdoblju života. Za svaki slučaj. Izgleda kao da su ti lijekovi beskrajno učinkoviti te da osiguravaju dug i zdrav život. Ali, kada god govorimo o lijekovima, priča ima i svoju tamnu stranu.

Konkretno produženje života bi trebao biti najvažniji podatak, kada se govori o djelotvornosti statina. Rezultati danskih istraživača vrlo su interesantni. Prosječno produženje života srčanih bolesnika – korisnika statina je svega 3-4 DANA u odnosu na one koji lijek ne koriste. I više drugih studija došlo je do vrlo sličnih rezultata. Prema jednoj od njih, rizik od smrti smanjuje se za 1% nakon petogodišnjeg korištenja statina, ali samo ako je procijenjena opasnost od srčanih problema znatna. Efekt na sve ostale korisnike je nikakav.

Ako već ne produljuju život, pružaju li statini makar nekakvu zaštitu od infarkta ili moždanog udara? Još jednom, teško je uočiti išta dobroga. Istina, statini zaista snižavaju LDL kolesterol, ali na pojavnost infarkta nemaju utjecaj. Infarkti su jednako česti sa i bez tableta. S visokim ili s niskim kolesterolom. Zapravo, situacija je još i gora. Kod žena, dijabetičara i mlađih osoba terapija dodatno DOPRINOSI srčanim bolestima.

Jedno istraživanje o utjecaju statina naprasno je prekinuto u velikoj tajnosti nakon što su sudionici projekta počeli nenadano umirati ili obolijevati od raka u zabrinjavajuće velikom broju. Uopće, nus-pojave od statina su česte, tako da skoro pola korisnika prekida terapiju unutar prve godine korištenja. Nekada je u pitanju slabost u mišićima, nekada bol u zglobovima, nekada mučnina i glavobolje. Svašta se može dogoditi, ali oni koji se brinu o našem zdravlju vješto se služe dijapazonom statističkih manipulacija kako bi probleme prebrisali, a sve što nalikuje na dobro dignuli u nebesa. Pokvarena, ali prilično uobičajena praksa. Ne mislite valjda da će se išta oko toga izmijeniti?

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]