Svaki medicinski početnik zasigurno zna da je sol potencijalno opasna. To piše u svim udžbenicima.  Dakle, previše soli dovodi do pretjeranog zadržavanja tekućine u tijelu, što onda dovodi do hipertenzije i drugih pratećih bolesti. Infarkt! A što je to „previše“ teško je reći. U zadnje vrijeme razni izvori kao da se natječu tko će objaviti manju brojku. Donedavno je to bilo oko 6 g, a danas već i manje od 3g. Realna potrošnja redovito je veća. Sol je posvuda. Da li time zaista riskiramo preranu smrt?

Začudo, sve više se čini da je odgovor niječan. Zadnje veliko kanadsko istraživanje (preko 130.000 uključenih) je pokazalo da osobe s najmanjom količinom natrija u mokraći (odnosno s najmanjom potrošnjom soli) češće trpe zbog infarkta ili moždanog udara nego ostali. To posebno važi kod muškaraca. Štoviše, razlika nije zanemariva. Dakle, upravo suprotno od očekivanja. Isti istraživači navode da smanjenje unosa soli, osim izvjesnog smanjenja krvnog tlaka, dovodi i do prilično neočekivanih popratnih zdravstvenih problema. Tako dolazi do izlučivanja enzima renina i hormona aldosterona. U praksi to znači povećanje krvnog tlaka, što može upropastiti svaku eventualnu korist. Smanjenjem unosa soli lišavate se i svih prijeko potrebnih brojnih minerala, koji su inače prisutni u soli. (Imajte u vidu da je u rafiniranoj soli to obilje minerala uklonjeno. Ali, prava, nerafinirana sol je, doslovno, izvor zdravlja.) A izgleda da ste tako bliži dijabetesu tipa 2. Naime, manje soli ponekad znači povećanje krvne glukoze i inzulina. To nam baš i nije cilj, zar ne? Važno je napomenuti da bubrezi reguliraju količinu natrija u organizmu. Sve je usmjereno prema cilju da ničega ne bude ni previše ni premalo, čak i ako vaš unos nije optimalan. Znate, ključno pitanje nije borba za niski tlak kroz redukciju soli, već da li uopće mali unos soli poboljšava zdravlje. Znam više ljudi, koji su prvo tabletama skinuli tlak na normalu, a nedugo iza toga ih je pokosio infarkt.

Samo pitanje visokog i niskog tlaka sve više postaje smiješno. Granične vrijednosti mijenjaju se kao na tekućoj vrpci. Većinom padaju. Trenutno važi da je normalan tlak samo onaj ispod 120/80. Sistolički tlak od 120 do 140 je pred-hipertenzija, a sve iznad toga je bolesno stanje. U većem ili manjem obimu. To je sada, a lako je moguće da će sutra opet biti drugačije. Pokušajte se kladiti po kojem ćete kriteriju sutra biti zdravi, a po kojem bolesni. Logika vam neće puno pomoći.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]