Tvrtka ima potpisan kolektivni ugovor 04.02.2014. a novi Zakon o radu (NN 93/14) stupio je na snagu 07.08.2014. Prema kolektivnom ugovoru otkazni rok ne teče za vrijeme bolovanja, a prema novom zakonu (koliko razumijem) teče. U slučaju sudskog spora, primjenjuju li se na radnika odredbe novog zakona ili odredbe kolektivnog ugovora?


Prema odredbi članka 121. važećeg Zakona o radu, otkazni rok počinje teći danom dostave otkaza ugovora o radu. Stavak 3. toga članka propisuje da otkazni rok ne teče za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, no stavak 4. uređuje da ako je došlo do prekida tijeka otkaznog roka zbog privremene nesposobnosti za rad radnika, radni odnos tom radniku prestaje najkasnije istekom šest mjeseci od dana uručenja odluke o otkazu ugovora o radu. Stavak 5. istoga članka propisuje da otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnost za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno. Nadalje, članak 232. stavak 5. ZOR-a utvrđuje da pravna pravila iz kolektivnih ugovora kojima je istekao rok na koji su bili sklopljeni ili su otkazani prije stupanja na snagu ovoga Zakona, a koja se produženo primjenjuju kao dio prethodno sklopljenih ugovora o radu, prestat će se produženo primjenjivati istekom razdoblja od tri mjeseca od dana prestanka važenja kolektivnog ugovora.

Dakle, prema mom tumačenju, osim ako nije ostvaren uvjet iz opisanog članka 232. stavak 5. ZOR-a, a ne vjerujem da jeste s obzirom na dan zaključenja kolektivnoga ugovora, za vrijeme važenja zaključenog kolektivnoga ugovora njegove odredbe, koje su povoljnije za radnike od onih važećega ZOR-a, imaju se primijeniti na odnose poslodavca i radnika.