Napitak od kapule odlično djeluje kod kašlja, uz njega svaka prehlada brzo postaje stvar prošlosti, a pomaže i kod temperature


Naglo je zahladilo. Sa svih strana ljudi me pitaju što da si uzmu za prehladu i dizanje imuniteta. Pod tim misle što da si kupe u ljekarni. Spas i brza rješenja traže se najčešće u biljnim pilulama. Maksimalan napor za takav imunitet je onaj pomak zgloba lakta dok se ubacuje tableta u usta, a potom slijedi i onaj drugi - otpiti par gutljaja vode. I stvar riješena... Cijeli ovaj scenarij malo me previše podsjeća na filozofiju koja stoji i iza uzimanja klasičnih lijekova - i ovdje je prisutan nedostatak ikakvog truda i aktivne brige za svoje zdravlje.

Koja god marka minerala/vitamina da je u pitanju, to su samo ekstrahirane biljne supstance. One možda djeluju kratkotrajno dajući jedan „kemijski šut“ tijelu, ali dugoročno nemaju na njega nekog važnijeg utjecaja. Kemijski spojevi iz ljekovitog bilja (čaja) djeluju sinergijski, znači, zajedničkim djelovanjem mnogih spojeva gdje 1+1 nisu više 2, nego 3 ili 45.

U zadnje vrijeme ponovo se aktualizirala starinska  priprema čaja od crvenog luka iliti kapule. Recept ima više varijanti, a najjednostavnije se radi ovako: 1 srednje veliku glavicu kapule presiječemo na 4 dijela i prelijemo s 3 šalice vode. Ako kapula nije špricana, skinemo samo gornju ljusku i zajedno s korom isiječemo, tako je čaj još djelotvorniji.

Naravno, ako je kapula špricana, obavezno skinemo sve suhe (vanjske) ljuske.

Potom zakuhamo na slaboj vatri i kada počne vreti, pratimo količinu vode. Kada polovica tekućine ispari, skinemo s vatre, procijedimo i pijemo toplo.

Okus je slatkast i ugodan, ali se može i dodatno zasladiti medom.

Ako vam okus nikako ne paše, ubacite za vrijeme kuhanja listić kadulje, pola lista lovora ili 10-ak glavica majčine dušice. Osobno više volim verziju bez dodataka, bez meda i dodatnog bilja. Napitak od kapule odlično djeluje kod kašlja, uz njega svaka prehlada brzo postaje stvar prošlosti, a pomaže i kod temperature. Kako je kapula prehrambeni artikl koji nije opasan za zdravlje, ne morate se brinuti da ste ga popili previše i slobodno ga možete upotrebljavati u preventivne svrhe.

Ovaj čaj treba svaki put svježi kuhati, a raskuhani luk kasnije možete upotrijebiti kod kuhanja hrane. I ne, nećete smrdjeti po kapuli na kilometar, miris nekako nestane. Budite hrabri i probajte!