Prije otprilike tri mjeseca predala sam zamolbu za priznavanje strane sudske presude i sve papire od suda o razvodu braka koja je donesena u Nizozemskoj  Sutkinja me traži papir koji u Nizozemskoj ne postoji i koji je nemoguće dobiti. Traži presudu s pečatom pravomoćnosti, to jest da pečatom potvrde da je odluka konačna i pravomoćna. U Nizozemskoj je drugačija procedura, sud samo jednom izdaje presudu i onda to šalje odvjetniku i odvjetnik to prosljeđuje u matične knjige i onda mi odvjetnik pošalje potvrdu da je to upisano i da je brak pravomoćan, ali tu nema pečata od suda, samo potpis odvjetnika. Sutkinja uporno ne priznaje taj upis u općinu i matične knjige, nego traži pečat pravomoćnosti. Imam rok od 15 dana, a ako ne pošaljem traženo, odbacit će moj predmet koji sam već po drugi put pokrenula i to već traje 3 godine. Što da radim?

 

S obzirom se u Vašem slučaju radi o priznanju strane sudske odluke koja je donesena od strane suda zemlje članice Europske unije, primjenjuju se odredbe Uredbe Vijeća br. 2001/2003 od 27. studenoga 2003. o nadležnosti, priznavanju i izvršenju sudskih odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću odnosno Uredba Vijeća br. br. 2116/2004 od 2. prosinca 2004. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 2201/2003 o nadležnosti, priznavanju i izvršenju sudskih odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću, a u Republici Hrvatskoj donesen je Zakon o provedbi Uredbe Vijeća (EZ) br. 2201/2003 o području nadležnosti, priznanja i izvršenja sudskih odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom skrbi (NN 127/13). Temeljem članka 21. stavak 1. navedene Uredbe sudska odluka donesena u državi članici priznaje se u drugim državama članicama bez potrebe bilo kakvog posebnog postupka.

Međutim, Vi ste pokrenuli posebni postupak priznavanja, a što kao mogućnost ostavlja i stavak 3. članka 21. Uredbe ("Ne dovodeći u pitanje dio 4. ovog poglavlja, svaka zainteresirana stranka može, u skladu s postupkom iz dijela 2. ovog poglavlja, zatražiti donošenje odluke o priznavanju ili nepriznavanju sudske odluke."), pa ste uz svoj zahtjev dužni dostaviti i prateću dokumentaciju, a u ovom slučaju to je standardni obrazac - Prilog I. Uredbe.

Slijedom odredbe članka 39. Uredbe, nadležni sud ili tijelo države članice podrijetla, na zahtjev bilo koje zainteresirane stranke, izdaje potvrdu koristeći standardni obrazac iz Priloga I. (sudske odluke u bračnim sporovima) ili iz Priloga II. (sudske odluke o roditeljskoj odgovornosti). U Vašem slučaju zemlja podrijetla je Nizozemska te se sudu koji je donio odluku u Nizozemskoj trebate obratiti da Vam izda odgovarajuću potvrdu - Prilog I. predviđen Uredbom iz 2003. godine, u vezi s donesenom odlukom o razvodu braka, a sve radi priznanja te sudske odluke u drugoj zemlji članici. Na predmetnoj potvrdi bit će navedeni svi potrebni podaci uključujući i datum izvršnosti (pravomoćnosti) odluke i nadležni sud u RH bi svakako trebao postupiti u skladu s istom i donijeti odluku o priznanju strane sudske odluke.

Ukoliko se u Vašem slučaju radi o postupku koji je u Nizozemskoj pokrenut prije stupanja RH u EU i donošenja Zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EZ) br. 2201/2003, može se pojaviti pitanje vremenskog važenja odnosno primjene odredbi opisane Uredbe i na Vaš predmet pa sud postupa u skladu s odredbama Zakona o o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima koji u članku 87. propisuje da se strana sudska odluka priznaje ako je podnositelj zahtjeva za priznanje uz tu odluku podnio i potvrdu nadležnoga stranog suda odnosno drugog organa o pravomoćnosti te odluke po pravu države u kojoj je donesena. Ako se radi o ovoj situaciji, tada Vam sud ili drugo odgovarajuće tijelo u Nizozemskoj treba izdati potvrdu da je odluka koja je donesena u Vašem postupku pravomoćna odnosno da protiv iste nije izjavljen pravni lijek ili je isti odbijen, pa takva odluka više nije podložna izmjenama u redovnom postupku.