20.03.2009.

Procedura za gradnju garaže

Htio bih sagraditi garažu od 50 m2,visine 3 m na oranici u mojem vlasništvu u građevinskoj zoni Moščenice između susjednih kuća. U garažu bih uveo struju. Koje su mi dozvole potrebne za gradnju objekta i kojim bih ih redom trebao tražiti? Da li postoji institucija koja bi mi mogla izračunati troškove investicija do gradnje garaže?
Najbolje se obratiti projektantu odnosno bilo kojem projektnom birou kojega znate i njemu povjeriti sav posao. Mora se utvrditi: vlasničko stanje, stanje u katastru, stanje u dokumentaciji o uređenju prostora zabrane i dr. Na temelju vašeg projektnog zadatka projektant će sve to utvrditi i izračunati (izraditi privremeni, okvirni troškovnik).
Znači treba prvo utvrditi može li se graditi pa tek onda pristupiti izradi projektne dokumentacije (i procjeni troškova). Principijelno bi se i bez dozvole mogle graditi gospodarske i dr. građevine navedene veličine.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .