Organizirala bih prodaju rabljene robe u kafiću na način da bi mi vlasnik kafića ustupio svoj prostor za organizaciju ovakvog događaja. Rabljena roba je moje privatno vlasništvo i donacija prijatelja. Koja je pravna podloga za organizaciju ovakvog događaja te trebam li imati pravni temelj za povremeno obavljanje ovakve djelatnosti (registriran obrt, j.d.o.o.) te postoji li obveza izdavanja računa?

 

Prva stvar koja upada u oči je prodaja u ugostiteljskom objektu, koji možda nije registriran i za trgovinu. Vi se kao privatna osoba ne smijete baviti gospodarskom djelatnošću radi ostvarivanja dobiti ili dohotka, ukoliko niste registrirani poslovni subjekt - poduzeće, samostalna djelatnost ili obrt. U tom slučaju dužni ste voditi poslovne knjige, utvrđivati rezultat poslovanja te na njega platiti porez, te izdavati račune.

Kao privatna osoba možete prodavati svoju imovinu na tržnicama te na prigodnim i ostalim sajmovima, za što nije potrebna nikakva dozvola nego je samo važno da prodajete na mjestu i u vrijeme koje je za takvu prodaju određeno. Za prodaju imovine ne izdaje se račun.