11.03.2016.

Prodaja rabljene robe u kafiću

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Organizirala bih prodaju rabljene robe u kafiću na način da bi mi vlasnik kafića ustupio svoj prostor za organizaciju ovakvog događaja. Rabljena roba je moje privatno vlasništvo i donacija prijatelja. Koja je pravna podloga za organizaciju ovakvog događaja te trebam li imati pravni temelj za povremeno obavljanje ovakve djelatnosti (registriran obrt, j.d.o.o.) te postoji li obveza izdavanja računa?

 

Prva stvar koja upada u oči je prodaja u ugostiteljskom objektu, koji možda nije registriran i za trgovinu. Vi se kao privatna osoba ne smijete baviti gospodarskom djelatnošću radi ostvarivanja dobiti ili dohotka, ukoliko niste registrirani poslovni subjekt - poduzeće, samostalna djelatnost ili obrt. U tom slučaju dužni ste voditi poslovne knjige, utvrđivati rezultat poslovanja te na njega platiti porez, te izdavati račune.

Kao privatna osoba možete prodavati svoju imovinu na tržnicama te na prigodnim i ostalim sajmovima, za što nije potrebna nikakva dozvola nego je samo važno da prodajete na mjestu i u vrijeme koje je za takvu prodaju određeno. Za prodaju imovine ne izdaje se račun.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .