Željela bih otvoriti obrt ili tvrtku za pripremu suhih kolača bez glutena. Te proizvode bih prodavala kafićima i trgovinama, odnosno plasirala bih ih putem dostave ili slično. Trebam li imati majstorski ispit za slastičara ili ispit za priprematelja jednostavnih jela i slastica?
Za otvaranje obrta imate na raspolaganju dvije djelatnosti - proizvodnja kruha, proizvodnja svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača (10.71. u Nacionalnoj klasifikaciji djelastnosti) i proizvodnja dvopeka, keksa i srodnih proizvoda, proizvodnja trajnih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača (10.72. NKD).
Uvjeti glede stručne spreme propisani su Pravilnikom o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica (Narodne novine RH, br. 42/08). U Vašem slučaju propisana je trogodišnja škola u zvanju slastičara, tj. bez majstorskog ispita.
S obzirom da navedene proizvode ne namjeravate prodavati direktno, već biste ih dostavljali, odnosno vozili klijentima, tj. ugostiteljskim objektima i trgovinama, to bi bila trgovina na veliko vlastitim proizvodima.
Upućujem Vas da se obratite nadležnom Uredu za graditeljstvo koji vam mora izdati propisani dokument da se predmetni poslovni prostor može upotrebljavati za obavljanje tražene djelatnosti.
Za podizanje propisanih obrazaca, obratite se nadležnom tijelu, tj. Uredu državne uprave županije, Službi za gospodarstvo, gdje možete dobiti i detaljnije informacije.