Kolega i ja htjeli bi otvoriti neku vrstu pekare tj. proizvodnju tradicionalnih jela iz područja bivše Poljičke republike. Riječ je o jelu koje bi se proizvodilo na kaminu na tradicionalan način. Ni ja ni kolega nemamo veze s tom strukom te nas zanima da li je u tom slučaju potrebno otvoriti d.o.o.? Koje tehničke uvjete trebamo zadovoljavati za pokretanje takvog posla?


Svoje namjere za pokretanje ovog posla možete ostvariti otvaranjem ugostiteljskog objekta tipa konoba. Naime, prema propisima o ugostiteljstvu, jedino u toj vrsti ugostiteljskog objekta se jela mogu pripremati i na ognjištu (kaminu), a u tom tipu objekta se inače pripremaju i uslužuju jela karakteristična određenom kraju.

Za obavljanje ove djelatnosti ne morate otvarati d.o.o. već istu možete obavljati i putem registracije i otvaranja obrta. Od stručnih uvjeta, kod pružanja ugostiteljskih usluga u ovom tipu ugostiteljskog objekta, ne traži se određeno zanimanje već je dovoljno da vlasnik ili jedna od zaposlenih osoba ima ispit o stručnoj osposobljenosti – priprematelj jednostavnih jela i slastica odnosno poslužitelj jela i pića.

Što se tiče ostalih uvjeta odgovaramo da ovaj tip ugostiteljskog objekta mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s točionikom, prostor za pripremanje jela, priručni prostor za čuvanje hrane i pića te namještaj uobičajen u primorskom kraju. Pri tome za prostor treba imati dokaz o pravu njegovog korištenja te isti mora udovoljavati propisima kojima se uređuje graditeljstvo, a isto tako prostor i oprema moraju udovoljavati minimalnim uvjetima određenim propisima o tehničkoj opremljenosti i drugim propisima koji se odnose na ovu vrstu djelatnosti.