28.03.2019.

Proljetno cvijeće – jestivi i ljekoviti buketi

Piše: Martina Bogdanić
fitoaromaterapeutkinja
https://studio-martina-natura.hr/

Krenite s onim što znate, dio stavite u salatu, dio osušite i pročitajte za što se koristi. Proljetnice se za ljekovite svrhe beru sada, dok cvatu

 

Često znam reći da su sve biljke jestive. No, neke samo jednom (na primjer mrazovac i đurđica),  kao i otrovne gljive. Neke su jestive zavisno koliko dobre zube imate (jer su vlaknaste i suhe), neke zavisno kakav ukus imate (jer su izrazito gorke), a neke su jestive redovito, kao salata. Te koje možete jesti redovito su one o kojima pišem u ovom članku, a ujedno su i ljekovite biljke koje možete sušiti i koristiti, većinom protiv respiratornih tegoba.

Slijede redom ljekoviti, a jestivi buketi od proljetnica. Ako niste navikli jesti svježe divlje bilje, uvodite ga postupno u prehranu, i obavezno dio osušite za čaj.

  • Ljubičica, koristi se cvijet i list
  • Tratinčica, koristi se cvijet i list
  • Podbjel, koristi se cvijet i list
  • Jaglac, koristi se cvijet i list
  • Maslačak, koristi se cvijet i list
  • Plućnjak, koristi se cvijet i list

Nešto kasnije slijede sljezovi, maćuhice i razne iglice i sva plejada raznolikog jestivog cvijeća i njihovih listova.

Dakle, krenite s onim što znate, dio stavite u salatu, dio osušite i pročitajte za što se koristi. Proljetnice se za ljekovite svrhe beru sada, dok cvatu.

Imajte na umu da je veliki dio ukrasnog uzgojenog cvijeća koje gajimo po vrtovima i balkonima otrovno, moralo je nekako zaštititi svoju ljepotu.

Košaru u ruku i pravac u prirodu po ljubičice!

Podijeli