Krenite s onim što znate, dio stavite u salatu, dio osušite i pročitajte za što se koristi. Proljetnice se za ljekovite svrhe beru sada, dok cvatu
Često znam reći da su sve biljke jestive. No, neke samo jednom (na primjer mrazovac i đurđica), kao i otrovne gljive. Neke su jestive zavisno koliko dobre zube imate (jer su vlaknaste i suhe), neke zavisno kakav ukus imate (jer su izrazito gorke), a neke su jestive redovito, kao salata. Te koje možete jesti redovito su one o kojima pišem u ovom članku, a ujedno su i ljekovite biljke koje možete sušiti i koristiti, većinom protiv respiratornih tegoba.
Slijede redom ljekoviti, a jestivi buketi od proljetnica. Ako niste navikli jesti svježe divlje bilje, uvodite ga postupno u prehranu, i obavezno dio osušite za čaj.
- Ljubičica, koristi se cvijet i list
- Tratinčica, koristi se cvijet i list
- Podbjel, koristi se cvijet i list
- Jaglac, koristi se cvijet i list
- Maslačak, koristi se cvijet i list
- Plućnjak, koristi se cvijet i list
Nešto kasnije slijede sljezovi, maćuhice i razne iglice i sva plejada raznolikog jestivog cvijeća i njihovih listova.
Dakle, krenite s onim što znate, dio stavite u salatu, dio osušite i pročitajte za što se koristi. Proljetnice se za ljekovite svrhe beru sada, dok cvatu.
Imajte na umu da je veliki dio ukrasnog uzgojenog cvijeća koje gajimo po vrtovima i balkonima otrovno, moralo je nekako zaštititi svoju ljepotu.
Košaru u ruku i pravac u prirodu po ljubičice!