Gastronomski gledano, najbolja je svježa, netom ulovljena lignja. S druge strane, dobro podnosi zamrzavanje, najbolje neočišćena

Lignja  (Loligo vulgaris) je česta vrsta glavonošca u Jadranskom moru, a omiljen je plijen ribolovaca. Naraste 15 – 25 cm, ali može i dosta duže. Mužjaci su veći od ženki. Na vretenastom i duguljastom tijelu ističe se osam krakova s dva reda pipaka te dva veća lovna kraka.




Lignja se aktivno kreće u svim smjerovima, pri čemu joj pomažu dvije velike bočne peraje. Kreće se uspješnim izbacivanjem mlaza vode iz sifona pa je najbrža od svih glavonožaca. U otvorenome moru juri brzinom i do 40 km/h za plijenom.

Najaktivnija je noću, a velikim očima dobro vidi i u većim dubinama. Kao i drugi glavonošci, i lignje mogu mijenjati boju tijela, najčešće između sivkaste, smećkaste i crvene.

Lignja ima dobru nutritivnu vrijednost. Na 100 g sadrži samo 80-ak kalorija, dobar je izvor proteina i nema niti malo ugljikohidrata. Odličan je izvor vitamina B, vitamina E te omega-3 masnih kiselina, bakra, cinka, selena i joda.

Gastronomski gledano, najbolja je svježa, netom ulovljena lignja. S druge strane, dobro podnosi zamrzavanje, najbolje neočišćena.

Frigane lignje s krumpir salatom ili blitvom možda je najpopularniji način pripreme, no mogu se spremiti i pod pekom, frigane, na gradele, na brodet, rižoto..


SASTOJCI:

- 4 veće lignje

- 6-8 slanih inćuna

- 3 režnja češnjaka

- nekoliko grančica svježeg peršina

- 50 g maslina

- 30 g kapara

- 20 g parmezana

- krušnih mrvica po potrebi

- sol, papar, maslinovo ulje

- pola čaše bijelog vina

 


PRIPREMA:

Operite i očistite lignje. Odrežite krakove i bočne peraje (ja sam ih ostavila) te ih narežite na komadiće. Inćune, masline i kapare isto narežite. Na malo maslinova ulja popržite protisnuti češnjak i inćune, pa im dodajte krakove i pola količine vina. Kada vino ispari dodajte kapare, masline, naribani parmezan i nasjeckani peršin. Dobro sve promiješajte, začinite solju i paprom te po potrebi dodajte krušnih mrvica da smjesa bude kompaktna. Smjesom napunite tijela lignji i svaku zatvorite s čačkalicom.

U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i narezanog češnjaka, dodajte lignje i kuhajte ih sa svake strane par minuta dok ne počnu dobivati boju. Dodajte ostatak vina, začina po potrebi, poklopite i kuhajte još 10-ak minuta.