Zbog velike količine željeza špinat je učinkovit je u liječenju anemije, a folna kiselina u njegovom sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca
Špinat je namirnica koja je lako dostupna, izuzetno zdrava i veoma jednostavna za pripremu. Lako je probavljiv, male energetske vrijednosti, kao i malog postotka masnoća, svega 0,3% u 100 grama. Zbog velike količine željeza učinkovit je u liječenju anemije, a folna kiselina u njegovom sastavu neophodna je za zdravu trudnoću i stvaranje eritrocita, crvenih krvnih zrnaca. Od minerala posebno se ističe kalij, koji pomaže izlučivanju viška tekućine u organizmu, pomažući na taj način detoksikaciju tijela, a isto tako i snižavajući krvni tlak.
Špinat sadrži i vitamine B kompleksa koji štite naše živce, a zaslužni su i za lijepu kosu, kožu i nokte.
SASTOJCI:
- 1 batat
- 250cg špinata
- 1 kapula
- 2 režnja češnjaka
- 3 jaja
- 200cml kokosovog mlijeka
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- muškatni oraščić
- naribani sir tipa cheddar
PRIPREMA:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Batat oguliti, oprati i narezati na ploške. Posudu za pečenje (moja je 20x20cm) premazati s malo maslinovog ulja i posložiti ploške batata na dno i stranice. Zapeći 10 minuta na 180°C.
Kapulu nasjeckati i na malo maslinovog ulja prodinstati, dodati protisnuti češnjak. Dodati nasjeckani špinat, miješati dok ne povene.
Jaja, kokosovo mlijeko, sol, papar, muškatni oraščić promiješati da se sve poveže. Na pečeni batat staviti špinat, preliti s mješavinom jaja i mlijeka, po vrhu naribati sir (koristila sam domaći meki kravlji sir).
Peći 30 minuta na 180°C.