Mladi izdanci šparoge sadrže 90% vode, vitamine A, B, C, E i K. Biljka sadrži željezo, fosfor, kalcij, magnezij, folnu kiselinu
Sezona šparoga je u punom jeku, a ako te aromatične izdanke ubacite u quiche s ostalim povrćem, dobit ćete jedno lagano, ukusno proljetno jelo.
Šparoge, ti elegantni, uspravni, mladi, zeleni izdanci, cijenjeni su još od rimskoga doba. Tada su podanici odlazili u berbe šparoga za careve, pa su tako i dobile nadimak “carsko povrće”. Danas su poznate kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu i velika kulinarska delicija.
Mladi izdanci šparoge sadrže 90% vode, vitamine A, B, C, E i K. Biljka sadrži željezo, fosfor, kalcij, magnezij, folnu kiselinu… Bogat su izbor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak, a uz to šalica šparoga ima samo 48 kalorija.
Konzumacijom šparoga pridonosimo zdravlju kardiovaskularnog sustava, normalnom radu bubrega, jetre, pluća te kostiju.
Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga.
SASTOJCI:
- 250 g lisnatog tijesta
- 4-5 komada mladog luka
- 2 režnja češnjaka
- 10-ak komada manjih smeđih šampinjona
- 1 stručak šparoga
- 5-6 cherry rajčica
- 50 g mekog kozjeg sira u salamuri
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 100 ml mlijeka
- 1 jaje
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
PRIPREMA:
Mladi luk nasjeckati, šparoge očistiti, rajčice prepoloviti, šampinjone narezati na ploške. Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dinstati luk i protisnuti češnjak dok se ne zacakli. Dodati gljive i dinstati nekoliko minuta.
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Lisnato tijesto razvaljati i staviti u kalup za pečenje (moj je cca 40x30 cm) te na njega rasporediti dinstano povrće. Na povrće poslagati vrhove šparoga i rajčice.
U zdjelici promiješati vrhnje, mlijeko, jaje i začine te ih preliti preko povrća. Po vrhu namrviti kozji sir.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta.
Dobar tek!