Mladi izdanci šparoge sadrže 90% vode, vitamine A, B, C, E i K. Biljka sadrži željezo, fosfor, kalcij, magnezij, folnu kiselinu

 

Sezona šparoga je u punom jeku, a ako te aromatične izdanke ubacite u quiche s ostalim povrćem, dobit ćete jedno lagano, ukusno proljetno jelo.

Šparoge, ti elegantni, uspravni, mladi, zeleni izdanci, cijenjeni su još od rimskoga doba. Tada su podanici odlazili u berbe šparoga za careve, pa su tako i dobile nadimak “carsko povrće”. Danas su poznate kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu i velika kulinarska delicija.

Mladi izdanci šparoge sadrže 90% vode, vitamine A, B, C, E i K. Biljka sadrži željezo, fosfor, kalcij, magnezij, folnu kiselinu… Bogat su izbor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak, a uz to šalica šparoga ima samo 48 kalorija.

Konzumacijom šparoga pridonosimo zdravlju kardiovaskularnog sustava, normalnom radu bubrega, jetre, pluća te kostiju.

Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga.


 

 

SASTOJCI:

  • 250 g lisnatog tijesta
  • 4-5 komada mladog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 10-ak komada manjih smeđih šampinjona
  • 1 stručak šparoga
  • 5-6 cherry rajčica
  • 50 g mekog kozjeg sira u salamuri
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • papar

 

PRIPREMA:

Mladi luk nasjeckati, šparoge očistiti, rajčice prepoloviti, šampinjone narezati na ploške. Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dinstati luk i protisnuti češnjak dok se ne zacakli. Dodati gljive i dinstati nekoliko minuta.

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Lisnato tijesto razvaljati i staviti u kalup za pečenje (moj je cca  40x30 cm) te na njega rasporediti dinstano povrće. Na povrće poslagati vrhove šparoga i rajčice.

U zdjelici promiješati vrhnje, mlijeko, jaje i začine te ih preliti preko povrća. Po vrhu namrviti kozji sir.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-35 minuta.

Dobar tek!