Ovaj jednostavni quiche bez podloge možete poslužiti kao doručak, užinu ili prilog!


Jeste li znali da špinat potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka?

Špinat možete veoma lako uzgojiti i u svom vrtu ili čak u malo većoj posudi za biljke. Tako ćete si omogućiti gotovo nepresušan izvor ove super hrane.


Špinat pripada u istu porodicu kao repa i blitva. Znanstveni naziv špinata je Spinacia oleracea i dijeli karakteristike okusa s blitvom (slankast) i repom (gorkast). Za razliku od obrađenog, svježi špinat ima delikatnu teksturu i zelenu boju. Sirov ima blag, lagano slatkast okus koji može biti vrlo osvježavajuć u salatama, a kuhanjem okus postaje snažniji. Za salate je najbolje koristiti mladi špinat.

Špinat je bogat klorofilom, proteinima, mineralima, željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja. Špinat nudi ogromne zalihe hranjivih tvari u odnosu na svoju kaloričnu vrijednost.
Špinat je odličan izvor nutrijenata poput vitamina C, E, K, betakarotena, mangana, cinka, selena, kalija, fosfora i bakra, dijetalnih vlakana, omega-3 masne kiseline, niacina i selena.

Ovaj jednostavni quiche bez podloge možete poslužiti kao doručak, užinu ili prilog.




SASTOJCI:


300 g svježeg špinata
4 jaja
1 kiselo vrhnje
50 g naribanog sira
1 kapula
2 režnja češnjaka
Sol
Papar
Maslinovo ulje


PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180°C. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa prodinstajte sitno narezanu kapulu dok ne omekša, dodajte protisnuti češnjak i kada zamiriše narezani špinat. Začinite solju i paprom. Kada sav špinat uvene ugasite vatru. U drugoj posudi umiksajte pjenasto jaja i vrhnje. Umiješajte špinat u jaja, dodajte naribani sir, promiješajte sve zajedno i izlijte u kalup za pečenje. Pecite na 180°C 25 do 30 minuta dok ne dobije lijepu zlatnu boju.