Ako planirate poslovati s inozemstvom, što je kod isporuke intelektualnih usluga vrlo lako moguće, trebate se upoznati s činjenicama da ste u nekim slučajevima dužni poznavati i primjenjivati čak i inozemne porezne propise



Ako ste visoko stručna osoba, kao razne vrste inženjera, informatičara, dizajnera, psihologa, psihoterapeuta, prevoditelja i slično, često ste u prilici da svoja znanja ponudite tržištu i za vrijeme zaposlenosti u nesamostalnom radu. Ovdje ću naznačiti najčešća pitanja koja prolazim na konzultacijama za vrijeme suradnje u našem knjigovodstvenom servisu koji ima pretežito takve klijente.

 

Zabrana tržišnog natjecanja s poslodavcem

Prva stvar koju svima preporučam - provjerite u svojim ugovorima o radu ili drugoj vrsti pravnog dokumenta sklopljenog s poslodavcem jeste li se obvezali izbjegavati tržišno natjecanje ili sustezati se od bilo kojih drugih radnji za vrijeme trajanja ugovora, a često i određeno vrijeme po njegovom prestanku. Ako imate takvu obavezu, trebat ćete prije pokretanja poduzetništva okončati odnos s poslodavcem i ispuniti preostale preuzete obveze.

 

Oblik registracije poslovanja

Kao i svi ostali, imate mogućnost poduzetništvo obavljati kao fizička osoba ili kroz pravnu osobu - poduzeće. Da biste ispravno i za sebe ukupno najisplativije odabrali, potrebno je sagledati sve činjenice, a ne donositi odluku samo prema jednostavnosti postupka otvaranja ili prema cijeni otvaranja.

Osim toga, za neke je stručne djelatnosti posebnim propisima koji ju uređuju određeno da se poslovanje kao fizička osoba može poduzimati isključivo kroz samostalnu stručnu djelatnost, a ne i kroz obrt. Ova situacija znatno mijenja financijsku konstrukciju, a često i onemogućava poslovanje za vrijeme trajanja nesamostalnog rada u drugom subjektu. Primjerice, doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje su samostalnoj djelatnosti dvostruko veći nego obrtniku.

 

Vrsta usluga koje ćete isporučivati

Dalje je potrebno znati koje točno usluge planirate pružati kroz poduzetništvo i kome su one namijenjene te koji su kanali kojima ćete dopirati do svojih kupaca.

Određene vrste usluga povezane su s posebnim ovlaštenjima koja treba imati, a izdaju ih najčešće stručna udruženja s javnom ovlasti temeljem kriterija koje treba ispuniti. Ipak, u najvećem broju slučajeva to nije potrebno i usluge se slobodno mogu ponuditi na tržištu.

Primjećujem u razgovorima da je osobama često bitno da ne moraju na tržištu nastupati sa svojim vlastitim imenom, dok je drugima upravo to najvažnije jer su osobno ostvarili reputaciju koju upravo planiraju plasirati kroz poduzetništvo. Naravno da će takva želja automatski odluku usmjeriti prema pravnom obliku registracije, ali je tada potrebno znati i sve detalje koji iz toga slijede.

 

Poslovne knjige ili paušal

Obrtnici mogu biti paušalno oporezovani dok samostalne stručne djelatnosti - iako također fizičke osobe - ne mogu porez na dohodak plaćati paušalno nego isključivo temeljem dohotka utvrđenog u poslovnim knjigama.

Poduzeća bilo koje vrste obavezno vode poslovne knjige.

Visina prihoda koje planirate ostvarivati te udio troškova u njihovom ostvarivanju, također će odrediti organizacijski oblik koji ću preporučiti. Naime, paušalno oporezivanje nije u svakom slučaju najisplativija opcija, iako je uvijek najjednostavnija.

 

Poslovanje s inozemstvom

Ako planirate poslovati s inozemstvom, što je kod isporuke intelektualnih usluga vrlo lako moguće, trebate se upoznati s činjenicama da ste u nekim slučajevima dužni poznavati i primjenjivati čak i inozemne porezne propise te da ste dužni raspoznavati jesu li vam kupci inozemne fizičke osobe ili poduzetnici, što će odrediti vaše postupanje u vezi poreza na dodanu vrijednost. S istim porezom ćete imati posla i u slučaju nabavke softvera ili usluga iz inozemstva, čak i kad niste u sustavu PDV-a.

U sam sustav je vrlo često oportuno ući i kod malog nivoa isporuka, što je također vrlo bitna okolnost oko koje trebate donijeti promišljenu odluku.

 

Zaključak

Postoje opcije kako možete uspješno ponuditi svoja znanja izvan radnog vremena kod svog poslodavca. Vaš plan može biti usmjeren k trajnom održavanju takve situacije ili k uhodavanju poduzetništva i ispitivanju tržišta dok promet poduzetništva ne dosegne obujam u kojem ćete mu se u cijelosti posvetiti. Pri tome je važno da znate sve parametre i da tako informirani donesete pravilnu odluku o pravnom obliku i poreznim okolnostima.

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge