Pozvana sam na probni rad za koji nisam u početku znala koliko će trajati. Tek nakon par dana dobila sam raspored od 12 dana. Nakon 6 dana sam dobila odgovor da je primljena druga osoba. Probni rad je bio bez ugovora. Mogu li po zakonu dobiti naknadu za tih 6 dana?


U svom pitanju navodite da ste kod poslodavca radili šest dana na "probnom radu", a da niste zaključili ugovor o radu. Na taj način poslodavac je počinio prekršaj, a Vas sasvim sigurno oštetio.

Probni rad nije neka zasebna kategorija koja se ugovora izvan ugovora o radu. Člankom 53. Zakona o radu propisano je da se probni rad ugovara prilikom sklapanja ugovora o radu. Slijedom navedenoga, da bi se ugovorio probni rad, mora se zaključiti ugovor o radu, a isti sam po sebi povlači sva uobičajena prava i obveze za poslodavca i radnika, pa tako i isplatu plaće, bez obzira na trajanje radnog odnosa.

U Vašem slučaju poslodavac je očigledno postupio protivno zakonu te ste kod istoga radili bez sklapanja ugovora o radu, a za ovakav tip prekršaja nadležno je Ministarstvo rada - Inspekcija rada.