Tko nije “na svojim leđima” osjetio koliki utjecaj ljubavna veza ima na stupanj zadovoljstva u životu? Može nam ga s lakoćom pretvoriti u pakao ili raj.

Kako bi uživali u ljubavi potrebno je educirati se tj. naučiti i razviti vještine neophodne za zdravu, trajnu i sretnu vezu, poput razumijevanja i ispravne komunikacije.

O tome ljudi, uglavnom, ne razmišljaju. Zaljubljuju se i na krilima leptirića krenu u zajednički život.

Ako osoba odluči biti poduzetnik jer vjeruje da će biti uspješna, a nije se educirala kako voditi tvrtku, vjerojatno će propasti unutar godine dana jer kada naiđu problemi neće se znati snaći. Zašto bi s vezom bilo drugačije?

Previše ljudi ulazi u vezu, a da su “needucirani” po pitanju svog partnera. Stvore zajednicu, dobiju djecu s osobom koju ne poznaju, uvjereni da ju poznaju u dušu. I onda se počne dešavati život! Npr. partnerovi roditelji trebaju, radi starenja, više skrbi – jedna strana smatra da ih treba smjestiti u dom za starije gdje će imati njegu 24 h, a druga da trebaju živjeti s njima.

Ako niste detaljno razgovarali s partnerom o bitnim životnim vrijednostima i stavovima prije odluke da započnete zajednički život, velika je vjerojatnost da ste se “pretplatili na razna iznenađenja.”

Ako ne naučite kako postupiti kada vi i vaš partner imate različite vrijednosti i mišljenja, u velikom ste problemu i vaš mir je značajno narušen. Vjerojatno smatrate da je vaš partner u krivu kada ne misli isto kao i vi.

Okrivljujući partnera nećete riješiti ništa, a biti ćete frustrirani i često ćete se svađati, naročito oko strateških tema poput financija ili školovanja djece.

Kako bi izbjegli pakao u vezi potrebno je naučiti razumjeti i prihvatiti partnerov drugačiji stav. Cijenite njegovu različitost jer ona širi vaše horizonte i obogaćuje vaš život novim sadržajima i iskustvima. Tko kaže da se juha mora kuhati samo na vaš način? Dozvolite si uživati u mirisnoj, toploj, okrepljujućoj juhici koju je vaš partner spremao na sasvim drugačiji način. Poštujte partnerovu različitost.