13.10.2010.

Radni odnos i otvaranje obrta

Je li moguće otvoriti obrt ukoliko sam u programu poticaja prilikom prvog zapošljavanja? Obrt bih otvorila nakon početka rada i isplate subvencija u tvrtki u kojoj ne bih prekidala radni odnos, samo bih dodatno otvorila obrt na svoje ime. Da li poslodavac gubi pravo na subvencije u tom slučaju?


Iako ste u radnom odnosu, obrt možete otvoriti na svoje ime jer ta okolnost ne isključuje mogućnost da, uz radni odnos, imate i vlastiti obrt na svoje ime. Pri tome ističemo da otvaranje obrta nema utjecaja na Vaš radno-pravni status budući i dalje zadržavate sva prava i obveze koje proistječu iz radnog odnosa. Otuda i subvencije odnosno olakšice koje u pitanju navodite, koje su vezane uz radni odnos i prvo zaposlenje, po našem mišljenju, ne mogu doći u pitanje. Naime, otvaranje obrta, samo po sebi, na to nema utjecaja ako su zadovoljeni svi ostali propisani uvjeti u svezi ostvarivanja prava na subvencije koje spominjete u pitanju.


Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .