Za sve ljubitelje Snickers čokoladica napravila sam zdravu, sirovu verziju u torta obliku. Ukoliko je napravite, možete uživati u slasnom zalogaju bez glutena, bijelog šećera i raznih aditiva!


Kikiriki je jednogodišnja biljka koja razvija plodove pod zemljom. Iako ga svrstavaju u orašaste plodove, pripada u porodicu mahunarki zajedno s graškom, lećom i grahom. Cvjetovi biljke se razvijaju iznad zemlje, no zbog svoje težine svijaju se prema zemlji, ulaze unutar nje gdje se razvijaju i sazrijevaju mahune kikirikija. Svijetlosmeđa mahuna sadrži dva do tri zrna kikirikija.
Kikiriki potječe iz Južne Amerike s arheološkim dokazima koji pokazuju da su ljudi u Peruu i Brazilu jeli kikiriki još prije 3.500 godina.

Kikiriki je odličan  izvor biljnih proteina, vlakana, vitamina i minerala, no bogat je i kalorijama pa ga je potrebno umjereno konzumirati. Sadrži mnoštvo kalija, fosfora, magnezija i vitamina B.

Kikiriki dolazi u mnogo oblika - u ljusci, očišćen, pržen, pržen i posoljen, kao maslac, brašno, ulje, pahuljice… Različite vrste kikirikija imaju različitu nutritivnu vrijednost.
Najzdraviji je sirovi kikiriki, no i maslac od kikirikija je sjajan odabir te predstavlja zdrav izvor hranjivih tvari.


 


SASTOJCI:


Podloga:

1 šalica zobenih pahuljice, mljevenih
1/3 šalice kikiriki maslaca

Krema:

1 šalica indijskih oraščića
1/2 šalice punomasnog kokosovog mlijeka
3 žlice javorovog sirupa
4 žlice otopljenog kokosovog ulja

Slana karamela:

1/2 šalice kikiriki maslaca
3/4 šalice punomasnog kokosovog mlijeka
prstohvat soli
5 žlica javorovog sirupa
3/4 šalice kikiriki polovica

Ganache:

200 g vege čokolade sa 70% kakaa
1/2 šalice punomasnog kokosovog mlijeka


PRIPREMA:

Namočite indijske oraščiće u vodi da nabubre, najbolje preko noći, no proces možete

ubrzati ako ih namočite u toploj vodi.

Za podlogu u blenderu/multipraktiku/sjeckalici miksajte zobene pahuljice ili brašno s kikiriki maslacem dok se ne povežu. Možete dodati i koju kapljicu vode ili kokosovog mlijeka ako je presuho. Smjesu utisnite u kalup za tortu od 20 centimetara i stavite u hladnjak.

Za kremu miksajte namočene indijske oraščiće do kremaste strukture, dodajte ostale sastojke za kremu i miksajte dok krema ne postane glatka. Kremu izlijte na podlogu i stavite u hladnjak.

Za slanu karamelu miksajte kikiriki maslac, kokosovo mlijeko, javorov sirup i sol dok ne postane glatka smjesa. Smjesu prelijte preko kreme i po njoj posipajte polovice kikirikija. Čokoladu otopite na pari zajedno s kokosovim mlijekom. Kada se ohladi prelijte preko torte. Za dekoraciju možete posipati narezani kikiriki po vrhu. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije rezanja.