Maslac oblaže grlo i pomaže mu da prije zacijeli, kurkuma djeluje protubakterijski i protuvirusno te pomaže regeneraciji tkiva sluznice, a med djeluje na imunitet

 

 

Ovaj recept će vam pomoći kod upala glasnica, meni je osobno puno pomogao kada sam na par dana ostala bez glasa. Recept će pomoći i kod upala grla, pa čak neće odmoći ni kod bronhitisa.

 

Recept za liječenje upale grla i glasnica:

2 mjerice maslaca (domaćeg);

2 mjerice meda (domaćeg planinskog);

1 mjerica kurkume u prahu.

 

Mjerica može biti bilo što, neka žlica, manja šalica ili sl. Sve sastojke dobro izmiješati i uzimati više puta tijekom dana. Jednu malu žličicu smjese polako rastopiti u ustima i pustiti da mješavina klizi niz grlo.

 

Mješavina se može i namazati na kruh kao ukusan i zdrav jutarnji doručak. No, za tretman treba ju uzimati samu.

 

Ova kombinacija je izuzetno ukusna, maslac oblaže grlo i pomaže mu da prije zacijeli, kurkuma djeluje protubakterijski i protuvirusno te pomaže regeneraciji tkiva sluznice, a med djeluje na imunitet, posebice na respiratorni sustav.

 

Ako ste u mogućnosti, nabavite domaće sastojke. Maslac se još uvijek ponegdje može nabaviti od domaćih proizvođača, rađen ručno od nepasteriziranog mlijeka. Ako ne možete nabaviti takav maslac, kupite na tržnici od malih mljekara kako biste podržali lokalnu i obiteljsku proizvodnju.

 

Ako u vašem gradu/mjestu nema tržnice, kupite maslac u trgovini, i taj će biti dobar. Ako možete, kurkumu nabavite od prijatelja ili poznanika koji često putuju u Indiju, drugačija je od one iz trgovine. Ali opet, ako ne poznajete takve ljude, kupite ju u dućanu, bit će dobra. Med kupite od lokalnih malih proizvođača, barem pčelara ima puno u našoj zemlji. Osobno najviše volim velebitski med koji nabavljam na opatijskoj tržnici od jednog malog obiteljskog proizvođača kojem vjerujem.

Predlažem vam da isprobate recept i koristite ga čak i preventivno jer je zaista ukusan. Također, ako ste prehlađeni, nemojte zaboraviti piti puno vode i puno čaja (npr. od majčine dušice), jer time dajete organizmu snagu da se bori protiv bakterija koje su vas napale.